Kocaeli’de hayata geçirilen proje ile mahalle sakinleri, deprem ve diğer olası afetlere karşı bilinçlendiriliyor. Proje kapsamında teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 2016 yılında başlatılan “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık” projesi ile mahalle sakini kanaat önderleri, muhtarlar, öğretmenler, imamlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve veliler hedefleniyor. Bu proje ile afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturulması amaçlanıyor.
Proje, 2019 yılında AFAD’dan “Uygulanabilir En İyi Afet Uygulaması” ve 2020 yılında Marmara Belediyeler Birliği’nden “AFET Dalında Altın Karınca” ödüllerini almıştır. 7 ilçede hedef kitle olarak belirlenen mahalle sakinleri, bu projeden yararlanmaktadır.
Son olarak Başiskele ilçesinde 22 mahalleden 318 vatandaşın katıldığı eğitimde, KOÜ akademisyenleri ve AFAD eğitmenleri tarafından çeşitli konularda teorik bilgi verilmiştir. Daha sonra mahalle sakinleri, “Gözlemsel Mahalle Tehlike Analizi” kapsamında sahaya çıkarak depreme karşı yapısal riskleri not almışlardır. Güvenli yaşam odasındaki eğitimlerde depreme karşı nasıl hazırlıklı olunması gerektiği anlatılmıştır.
“Depreme hazırlıklı olmak noktasında eğitimlerin faydalı olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürü Mustafa Yaltırak, proje hakkında detaylı bilgi vermiştir.
“Eğitime katılan 2 çocuk annesi Filiz Demirtaş, afetlere karşı bilinçli olmanın önemine vurgu yaparak, önlemlerin alınması gerektiğini belirtmiştir.
“6 Şubat depremzedesi olduğum için eğitime katılmak istedim” diyen Ayşegül Köse ise depremde neler yapılması gerektiğini öğrenmek için eğitime katıldığını ve oldukça faydalı bulduğunu dile getirmiştir.