Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişki kaosa dönüşmüş durumda. Her iki taraf da hayat pahalılığı ve artan fiyatlardan şikayetçi. Kiracılar, ev kiralarının artışından yakınırken; ev sahipleri ise bir dönem uygulanan yüzde 25 zam sınırı nedeniyle mağdur olduklarını düşünerek eski kiracılarını evden çıkaramadıklarını veya istedikleri oranda zam yapamadıkları için sıkıntı yaşıyor.
TAHLİYE DAVALARININ SAYISI ARTTI
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki mahkeme davaları da artmış durumda. İstanbul Emlak Müşavirleri Başkanı Adnan Yeşiltaş, Show Haber’e yaptığı açıklamada, kiracıları çıkartmanın ortalama 4 yıl gibi uzun bir süre aldığını belirtti. Bu durum ev sahiplerini de zor durumda bırakarak kendilerini garantiye almanın yollarını aramaya yönlendiriyor.
“YILLIK KİRALAMA” MODELİ
Ev sahipleri, bu zorlu süreçlerle uğraşmak istemeyerek “yıllık kiralama” modeline yöneliyor. Bu şekilde ev sahipleri, senesi dolunca kiracısını evden çıkartarak yeni kiracısını yüksek fiyatlarla kiraya veriyor.
SENESİ DOLAN KİRACI EVDEN ÇIKIYOR
Sözleşmelerine “senesi dolunca çıkış hakkı” maddesini ekleyen ev sahipleri, senesi dolan kiracının evden çıkmasını sağlayarak yeni kiracıya yüksek fiyatlarla kiralamayı tercih ediyor. Bu durum, depozito, emlakçı ve nakliye ücretlerinin yüksek olmasıyla birlikte kiracıları daha da zorluyor.
KİMLER BİR YILLIK EV KİRALIYOR?
İstanbul Emlak Müşavirleri Başkanı Adnan Yeşiltaş, atanmış öğretmenler, memurlar, hemşireler ve öğrencilerin genellikle bir yıllığına ev kiraladıklarını ifade etti.