TÜRKİYE’NİN İHRACATI %3,9 ARTTI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 2025’in ocak-nisan döneminde yıllık bazda yüzde 3,9 artış göstererek 86 milyar 246 milyon 733 bin dolar oldu. Nisanda ihracat yüzde 8,5 artışla 20,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
EN FAZLA İHRACAT BİRLEŞİK KRALLIK’A
Elektrik ve elektronik sektöründe en fazla ihracat 518,2 milyon dolarla Birleşik Krallık’a yapılırken, bu ülkeyi 438,4 milyon dolarla Almanya, 301 milyon dolarla Irak, 290,4 milyon dolarla ABD ve 258,7 milyon dolarla Fransa takip etti. Irak, ABD, Yunanistan, Ukrayna ve Polonya ise değer bazında en fazla ihracat artışı gösteren ülkeler oldu.
Elektrik ve elektronik sektörü, küresel enerji dönüşümü ve sanayide enerji verimliliği için yapılan yatırımlarla ön plana çıkıyor. Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Uçkan, sektörün bu yıl mevcut pazarlarını koruyarak, ABD, Irak, Libya ve Yunanistan gibi pazarlarda gözlenen ihracat artışını kalıcı hale getirmeyi hedeflediğini belirtti.
ORTA DOĞU’DA 2 ÜRÜN GRUBU ÖNE ÇIKIYOR
Özellikle elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları ile kablo ürün grubunun, küresel enerji dönüşümü ve altyapı projeleriyle öne çıktığı belirtiliyor. Güven Uçkan, Orta Doğu’da hayata geçirilen büyük altyapı ve dijitalleşme projelerinin ihracatta artışa neden olduğunu ifade ederek, bu bölgede enerji ihtiyacının ve altyapı eksikliğinin sektöre büyük potansiyel sunduğunu vurguladı.
Uçkan, Türkiye’nin sektör ihracatının büyük bir kısmını AB ülkelerine yaptığını belirterek, özellikle Beyaz Eşya, Küçük Ev Aletleri, Kablo Sistemleri ve Aydınlatma gibi segmentlerde Türkiye’nin rekabetçi fiyatları ve kaliteli üretimiyle öne çıktığını dile getirdi.
ABD’DE TÜRK ÜRÜNLERİNİN AVANTAJ BEKLENTİSİ
Türk haber editörleri, Çin’in ABD’nin yeni gümrük tarifelerine odaklanması nedeniyle agresif bir fiyat baskısıyla Avrupa pazarına yöneldiğini belirtti. Bu durumun özellikle tüketici elektroniği ve beyaz eşya sektörlerinde Türk pazar payını olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor. Türk ürünlerinin rekabet gücünü koruyabilmek ve artırabilmek için rekabetçi bir kur politikasının sağlanmasını talep edildi.
ABD ve Çin arasındaki tarife restleşmesine ara verilirken, iki ülkenin karşılıklı olarak tarifelerde 90 günlük indirime gitme konusunda anlaştığı belirtildi. Türk ürünlerine uygulanacak vergilerin nispeten düşük kalması ve Türkiye’ye olan ılımlı yaklaşımının Türk ürünleri için bir avantaj olabileceği ifade edildi. Bu durum, elektrikli cihazlarda sertifikasyon süreçlerini tamamlayan Türk firmaları için ABD pazarında daha fazla fırsat yaratabilir.
Ukrayna-Rusya savaşının devam etmesi ve barışa yönelik umut verici gelişmelerin yaşandığı vurgulandı. Türkiye’nin savaş sürecinde izlediği dengeli dış politikanın, hem NATO ile uyumlu hareket etmesine hem de Rusya ile ekonomik ilişkilerini sürdürmesine olanak sağladığı belirtildi. Savaş sonrası Türkiye’nin inşaat, savunma sanayisi ve enerji sektörlerinde fırsatlar elde edebileceği ifade edildi. Ukrayna’nın artan altyapı ihtiyacı ve Türk ürünlerinin uygun fiyat-kalite dengesi, Türkiye’nin bölge için stratejik bir tedarikçi olmasını sağlayabilir.
Irak ve Libya’daki altyapı projelerinin Türk jeneratör, elektrik ekipmanları ve kablo ürün grupları için önemli ihracat fırsatları yarattığı vurgulandı. Politik istikrarın sağlanmasıyla birlikte bu ülkelerdeki Türk ihracatının devam etmesi bekleniyor. Yunanistan’daki enerji iletim ve dağıtım altyapı yatırımlarındaki artışın, Türk ürünlerini daha cazip hale getireceği belirtildi.