Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısına İlişkin Özet Yayımlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun 6 Mart toplantısına ilişkin özet yayımlandı. Küresel ticarette korumacı eğilimlerin artması ve ticaret politikalarına ilişkin belirsizliklerin küresel büyümeyi olumsuz etkilediği belirtilen özette, Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2025 yılında yüzde 2,1; 2026 yılında ise yüzde 2,4 oranında artacağı tahmin edilmektedir.
Türkiye’nin Dış Talebi Kademeli Olarak Toparlanacak
Özette, Türkiye’nin dış talebinin kademeli olarak toparlanacağı öngörüsü korunmakla birlikte, bu durumun ocak ayındaki tahminlere kıyasla daha gecikmeli olacağı değerlendirilmektedir. Hizmet sektöründe olumlu seyir devam ederken imalat sanayindeki zayıf görünüm korunmuştur.
ABD ekonomisinin büyüme eğiliminin diğer gelişmiş ülkelerden olumlu ayrıştığı ifade edilen özette, küresel talep görünümü, korumacı eğilimlerdeki artış, arz yönlü faktörler ve jeopolitik riskler emtia fiyatlarının dalgalı bir seyir izlemesine neden olmaktadır. Küresel ekonomi ve ticaret politikalarına ilişkin artan belirsizlikler ile jeopolitik gelişmeler küresel iktisadi faaliyetin seyri açısından öne çıkan risk faktörleri olarak görülmektedir.
Küresel Enflasyon Yatay Bir Seyir İzliyor
Özette, küresel enflasyonun son dönemde yatay bir seyir izlediği kaydedilerek, hizmet enflasyonundaki katılık devam ederken, ticaret politikalarında korumacı eğilimlerin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırdığı ifade edildi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde (GOÜ) faiz indirim süreçleri devam ederken son dönemde artan küresel belirsizlikler nedeniyle merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri değerlendirilen özette, bu süreçte GOÜ hisse senedi piyasalarından portföy çıkışlarının devam ettiği kaydedildi.
Bireysel Kredilerde Gerileme Görüldü
Bireysel kredilerin 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması 24 Ocak-28 Şubat döneminde yüzde 2,7 seviyesine gerilediği belirtilen özette, bu dönemde bireysel kredilerin tüm alt kırılımlarının büyümesinde gerileme görüldüğü kaydedildi.
Özette, TL ticari kredilerin 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması yüzde 2,3 seviyesinden yüzde 1,7’ye gerilediği ifade edilirken, kur etkisinden arındırılmış yabancı para (YP) ticari kredilerdeki 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması, bir önceki PPK dönemindeki yüzde 2,2 seviyesinden yüzde 2,0’a geldiği aktarıldı.
TL Mevduat Faizleri Geriledi
Özette, Türk lirası (TL) mevduat faizlerinin, politika faiz indirimi ile uyumlu bir şekilde, 24 Ocak haftasına kıyasla 178 baz puan gerileyerek 28 Şubat haftası itibarıyla yüzde 50,1 seviyesinde gerçekleştiği aktarılırken, TL ticari kredi faizlerinde de düşüş yaşandığı belirtildi.
Türk Lirasının Kur Oynaklığı Düştü
Özette, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığının 5 Mart itibarıyla yüzde 9,1 seviyesine, 12 ay vadeli kur oynaklığı yüzde 17,3 seviyesine düştüğü ifade edilirken, portföy girişlerinin de devam ettiği belirtildi. Para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları ile iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği bildirildi. Yılın son çeyreğinde, talep kompozisyonundaki dengeli seyir bir miktar bozulurken, yıl boyunca yurt içi talebin büyümeye katkısı azaldı ve net ihracatın önemli bir rol oynadığı açıklandı. Aralık ayında perakende satış hacmi endeksinde aylık bazda %0,4, çeyreklik bazda ise %4,2 artış yaşandığı belirtildi. Ticaret satış hacmi endeksinde de benzer bir artış görüldü. Hizmet üretim endeksi aralık ayında %1,2 arttı ve çeyreklik bazda da yükseliş gösterdi. Yurt içi talebin dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde arttığı ancak enflasyonu destekleyici seviyelerde seyrettiği vurgulandı. İmalat sanayi firmalarına yönelik anket verileri, iç piyasa siparişlerinin arttığını, ancak tarihsel ortalamaların altında kaldığını gösterdi. Sanayi üretim endeksi aralık ayında yıllık bazda %7 artış kaydetti. İnşaat üretimi deprem nedeniyle desteklenerek çeyreklik bazda %4,5 artış gösterdi. İşgücüne katılım oranı yatay seyrederken işsizlik oranı %8,6 seviyesine geriledi. Cari işlemler dengesi aylık bazda 4,7 milyar dolar açık verdi. İhracat ve ithalatın düşüş kaydettiği ve dış ticaret açığının arttığı belirtildi. Geçici verilere göre, ihracatın hala artmaya devam ettiği, ithalatın ise aynı seyirde olduğu açıklandı. Bankacılık sektörünün borç çevirme oranı %141 olarak gerçekleşti. son dakika gelişmeleri ve önemli detaylar bulunmalıdır.
Başlık: Türkiye, Yeni Bir Hızır İndirim Kampanyası Başlattı
Türkiye’de hızla yayılan indirim kampanyalarına bir yenisi daha eklendi. Hızır indirim kampanyası, vatandaşların bütçelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Kampanya kapsamında birçok üründe indirimler uygulanacak.
Konuyla ilgili konuşan yetkili, “Vatandaşlarımızın ekonomik olarak rahatlamalarını sağlamak amacıyla bu kampanyayı başlattık. Herkesin ihtiyacı olan ürünlerde büyük indirimler yaparak, vatandaşlarımızın bütçelerine destek olmayı hedefliyoruz” dedi.
Hızır indirim kampanyası, birçok market ve mağazada geçerli olacak. Vatandaşlar, kampanyaya katılan yerlerde indirimli ürünleri satın alabilecekler.
Kampanya, vatandaşlar arasında büyük ilgi gördü. İndirimli alışveriş imkanı sunan kampanyanın, vatandaşların bütçelerine önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor. Kampanyanın detayları ve katılan mağazaların listesi, resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.