Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Köse’nin liderliğinde yürütülen proje, “MÖ 401-400 yılında Onbinler’in ve 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Karadeniz’e varış güzergahlarının tespit edilerek modellendirilip coğrafi işaretle belirlenmesi” AB destekli COST Aksiyonu Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Programı-SEADDA kapsamında KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkısıyla hazırlandı ve TÜBİTAK’a sunuldu.
Trabzon, Erzurum ve Gümüşhane’deki üniversitelerden 8 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen projede kara güzergahı belirlendi. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi için kullandığı rota Bayburt-Aydıntepe-Maçka olarak belirlendi ve dijital haritalandırıldı.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. İsmail Köse, “Biz yaklaşık 2019 yılından itibaren bu yolları çalışıyor araştırıyorduk. Fakat finansman sorunu yaşamaya başladık. Bizim bütçelerle alttan çıkamamaya başladık. Proje yazmaya karar verdik. 2019 yılından itibaren projelendirdik. TÜBİTAK’a sunduk ve uluslararası proje olarak kabul edildi. 2022 yılında başladık araziyi taradık. 2024 yılında tamamladık” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Köse ayrıca, “Güzergahla ilgili iddialar var ama bizimki ilk. Öncelikle sevinçliyiz. Koruma altına alınabilecek turizme kazandırılabilecek ölümsüzleşen bir eser bırakacağız” dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Doç. Dr. Osman Emir ise projenin detayları hakkında, “Güzergah için taslak bir haritamız var. 4 ana rotamız var. İpek Yolu olarak bilinen Osmanlı döneminde ama Roma Döneminden itibaren kullanılan klasik güzergahımız var. Bugünkü Hamsiköy üzerinden geçen eski Zigana Yolu ve bu rota üzerinde eski çağa kadar inen kaleler, köprüler ve gözetleme kuleleri var” açıklamasında bulundu.