Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), 225 diri fayın deprem üretme potansiyelini belirlemek için geçmiş depremlerin izleri üzerinde çalışmalar yaptı. MTA, diri fayların bulunduğu bölgelerde hendekler açarak geçmişte yaşanan depremlerin izlerini araştırıyor.
MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Selim Özalp, afetlerin zararlarını azaltmak için tehlikenin zamansal ve mekansal olarak belirlenmesi gerektiğini belirtti. Özalp, MTA’nın Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi kapsamında 225 fay hattı üzerinde çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.
MTA’nın yürüttüğü paleosismoloji araştırmaları, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında genişletildi. Yapılan araştırmalarda Kocaeli’nin Başiskele, Derince ve Gölcük ilçelerinde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek fay hatlarının olduğu belirlendi.
MTA, Türkiye’deki 485 diri fay hattının deprem üretme potansiyelini ortaya koymak ve Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı güncellemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Proje hedefi 2030 yılına kadar tüm diri fayların tarihsel sürecini ortaya koymak.
Hendek çalışmalarını tamamlayan MTA, elde edilen verileri raporlaştıracak. Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Hasan Elmacı ise fay hattının geometrik ve yapısal özelliklerini belirlemek için uydu ve hava fotoğrafları kullandıklarını ifade etti. Elmacı, depremin yüzeyde bıraktığı izlerin hendek duvarlarında görülebildiğini ve bu izlerin yaşlarını belirleyerek deprem risklerini belirlediklerini aktardı.
“Bu yıl 3 ekip olarak Aydın, Uşak ve Manisa kamp ekipleri olarak 25 fay hattı üzerinde çalışma yaptık. Manisa’nın Salihli ilçesindeki hendekte son 11 bin yıl içerisinde 4 deprem izini belirledik ve tarihlendireceğiz.”