Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de 2016’da Bakanlar Kurulu Kararı ile kalıcı yaz saati uygulamasına geçildiğini belirtti. Bu uygulamanın amacının gün ışığından en iyi şekilde yararlanmak olduğunu vurgulayan Erdem, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan çalışmalar sonucunda sabit saat uygulamasının ekonomik ve çevresel faydaları ortaya çıktığını söyledi.
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre sabit yaz saati uygulamasının başladığı 2016’nın ekim ayından bugüne 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlandı” diyen Erdem, saat değişimlerinin insanlar üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkilerinin araştırıldığını ve sabit saat uygulamasının insanların hormonal dengesine olumlu katkı sağladığının görüldüğünü belirtti.
Avrupa’da kış saati uygulamasının sonlandırılmasına yönelik teklifin 2018’de Avrupa Parlamentosu’na sunulduğunu hatırlatan Erdem, dünya genelindeki saat değişimleri hakkında bilgi verdi. Erdem’e göre, Türkiye’de il bazlı ders saati ve mesai başlangıç saatlerinin belirlenmesinde valilikler yetkili. “Mesai saatleri ve okullardaki ders saatleri planlanırken gün doğumu ve batımı saatleri ile toplumsal şartların göz önünde bulundurulması oldukça büyük önem taşıyor” dedi.