Emekli İşçinin İhbar ve Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
İşçi haklı sebeple iş akdini feshetmiş olsa bile ihbar tazminatı alamaz.
İhbar Süresi Nasıl Belirlenir?
İhbar süresi iş yerindeki çalışma süresine bağlı olarak belirlenir. İhbar süresi işçinin iş yerindeki çalışma süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 aydan fazla 1,5 yıldan az ise 4 hafta, 1,5 yıl ve daha fazla ise 6 haftadır.
İş Arama İzni ve Emekli İşçi
İhbar süresi içinde iş arama izninden emekli işçi de yararlanır. Kanuna göre, işveren ihbar süresi içinde işçiye yeni bir iş bulması için iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan günde en az 2 saat iş arama izni vermek zorundadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi çalışmakta olan emekli işçi sayısı 2 milyon 106 bin kişiye ulaşıyor.
Emekli Aylığında Ortaya Çıkan Yüzde 30 Fark Telafi Edilecek Mi?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı geçen yıl farkın telafisi için bir çalışma başlattı ancak Maliye Bakanlığı sıcak bakmadığı için hayata geçirilemedi. Düzenleme yapılması konusu önümüzdeki dönemde yeniden gündeme gelir mi gelmez mi şimdiden bir şey söylemek mümkün değil.
Askerlik Borçlanması ve Sigorta Başlangıcı
Askerlik borçlanması sigortalı çalışırken askerlik yapanların sigorta başlangıcını öne çekmez.
EYT düzenlemesini kaçıranlar için bir bilgi paylaşımı geldi. Askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcının öne çekilebilmesi için askerliğin sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapılması gerekiyor. Eğer askerliği sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olsaydınız, üç haftalık askerlik borçlanması yaparak EYT kapsamına girebilirdiniz. Bu süreyi borçlanırsam EYT kapsamına girer miyim? diye merak edenler için önemli bir bilgi.