Etlik Şehir Hastanesi Dahiliye Klinik Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Emin Gemcioğlu, son günlerde hava sıcaklıklarının arttığını ve buna bağlı olarak sıcak çarpması vakalarında artış yaşandığını belirtti.
Yükselen hava sıcaklıklarının sağlık üzerinde risk oluşturduğunu vurgulayan Gemcioğlu, “Uzun süre sıcak havaya maruz kalınması vücut ısısının yükselmesine neden olabilir ve sıcak çarpması yaşanabilir” dedi.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla acil servis başvurularının da arttığını dile getiren Gemcioğlu şunları söyledi: “Bu dönemde acil servislere sıcak çarpması şikayetleriyle başvurularda artış olabiliyor. Çoğu hasta hafif semptomlarla başvurup sıvı tedavisiyle kısa sürede taburcu edilebiliyor. Ancak santral sinir sistemi fonksiyonu bozukluğuyla gelen hastaları hastaneye yatırarak tedavi etmek gerekiyor.”
Gemcioğlu, sıcak çarpmasının belirtileri arasında terleme, terlemenin azalmasıyla birlikte çarpıntı, zayıf veya hızlı nabız, bulantı, kusma, kas krampları ve baş ağrısı olduğunu ifade etti.
“Saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmasını önermiyoruz” diyen Gemcioğlu, riskli gruplardaki kişilerin bu saatlerde dışarıda bulunmaması gerektiğini belirtti. Özellikle bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve gebelerin vücut ısısının yükselmesine daha duyarlı olduğunu söyledi.
Sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Gemcioğlu, “Kişinin serin bir yere alınması, kıyafetinin çıkarılması, vücuduna soğuk kompres uygulanması önemlidir. Bilinci açık olanlara ağızdan sıvı verilirken, bilişsel fonksiyonları etkilenmiş kişilere damar yoluyla sıvı tedavisi başlanmalıdır” dedi.
Güneşin altında çalışanların kendilerini korumaları gerektiğini vurgulayan Gemcioğlu, “Bu kişilerin şapka, güneş gözlüğü ve açık renkli kıyafetler kullanmaları önemlidir. Ayrıca gün içinde yeterli miktarda su tüketmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.