Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları, Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Şener, alerji mevsiminin başlamasıyla polikliniklere başvuran hasta sayılarında önemli artış olduğunu belirtti.
Bahar aylarında özellikle polenlerin alerjik nezle ve astım gibi solunum yolu alerjilerini tetiklediğini vurgulayan Şener, Türkiye için de polenlerin bu dönemde önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Şener, İç Anadolu Bölgesi’nde tahıl ziraatının yapılması nedeniyle çimen ve tahıl polenlerinin alerjik nezle ve astım semptomlarını tetiklediğini bildirdi.
“Alerjik rinitin belirtileri burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve göz nezlesi şeklinde gözlerde kızarma, batma, kaşınma gibi belirtilerdir. Astım belirtileri arasında ise öksürük, nefes darlığı ve hırıltı yer alabilir” diyen Şener, alerji ve grip belirtilerinin sıklıkla karıştırıldığını ve gripte daha ağır bir tablo görüldüğünü belirtti.
Polikliniğe başvuran hastaların tamamının alerjik belirtiler gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Şener, toplumda alerjik hastalıkların %20 sıklıkla görüldüğünü ve alerjinin havada, gıdalarda ve ilaçlarda olabileceğini vurguladı.
Bahar aylarında polen alerjilerinin daha yoğun olduğunu belirten Şener, sabah saatlerinde polen yoğunluğunun daha fazla olduğunu ve açık havada aktivitelerin öğleden sonraya bırakılmasını önerdi.
“Polenlerden kaçınmak mümkün olmasa da, karşılaşma miktarını azaltmak semptomları azaltabilir” diyen Şener, evcil hayvan veya ev tozu alerjilerinden korunmanın mümkün olabileceğini ancak polen alerjilerinde bu durumun zor olduğunu belirtti.