Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, Türkiye’nin son 22 yıl içinde sıfırdan oluşturduğu geniş araştırma ve geliştirme ekosistemine dikkati çekti. Kacır, ülke genelinde AR-GE çalışanlarının sayısının 300 bine yaklaştığını ifade etti.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Kacır, akademik çalışmaların “Türkiye Yüzyılı” hedefinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Sunumlarıyla Türkiye’nin yeni sanayi politikası ve Milli Teknoloji Hamlesi’nin ayrıntılarını paylaşan Kacır, bu hamlenin, millî bağımsızlık ve refah artışı açısından kritik bir yolculuk olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarına yönelik yüksek teknoloji ürünleri geliştirme ve rekabetçi bir şekilde ihraç etme hedefine vurgu yapan Kacır, “Son 22 yılda oluşturduğumuz altyapı ve ekosistem, bu yolda büyük bir önem taşıyor. Türkiye, dev bir araştırma geliştirme ekosistemi inşa etti. Bugün AR-GE çalışanı sayımız hızla artarken, 1600’den fazla firmamızda AR-GE ve tasarım merkezleri bulunuyor. Ayrıca, 104 Teknoparkımız, 11 bine yakın firmada inovasyon odaklı çalışmalar yürütmektedir. Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatı 9 milyar doları aşmış durumda.” şeklinde konuştu.
Bakan Kacır, Türkiye’nin askeri insansız hava araçları üretiminde dünya genelinde lider olduğunu belirterek, Türkiye’nin imalat sanayisinin uluslararası alanda önemli bir yer edindiğini ifade etti. “Dünyaya ürün ve hizmet ihraç ederken, imalat sanayimizin milli gelir içindeki payı da yükselmeye devam ediyor” dedi.
Kacır, Türk sanayisinin başarılı büyüme hikayesinin arkasında üretim gücünün yattığını belirtirken, ihracatta elde edilen başarıları tablolarla gösterdi. “Ülkemiz, askeri insansız hava araçlarında bir numara. Beyaz eşya üretiminde Avrupa’da, güneş paneli üretiminde de Avrupa’da lideriz,” diye ekledi.
Ayrıca, Türkiye’nin teknolojik alandaki gelişiminden bahsederek, “Artık milyar dolarlık teknoloji girişimlerimiz var” şeklinde ifadelerde bulundu. Kacır, 2030 hedefleri arasında 100 bin teknoloji girişimi arasında en az 100’ünün milyar doları aşan değere ulaşmasını planladıklarını açıkladı.
“Türk sanayisinin dönüşümünü bilgi temelli ekonomiyle sürdüreceğiz” vurgusunu yapan Kacır, sanayicilere, üniversite işbirliği ile AR-GE ödevleri verme planlarını anlattı.
TÜBİTAK’ın çalışmalarına da değinen Kacır, dijital ve yeşil dönüşüm konularının öncelikli alanlardan biri olduğunu belirtti. Türksat 6A projesinden bahseden Kacır, bu projeyle önemli deneyimler kazandıklarını ve Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üreten 11 ülkeden biri olduğunu hatırlattı.
Konuşmaların ardından GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Bakan Kacır’a üniversite-sanayi işbirliğiyle geliştirilen bir ev tipi topraksız akıllı bahçe ürünü hediye etti. Törene Vali İlhami Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.