Bahreyn’deki Yatırım Bankaları Dolandırıldı İddiası
Arap dünyasının finans merkezlerinden Bahreyn’de kurulu 7 yatırım bankası, Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran’ın da aralarında olduğu 7 kişi tarafından 300 milyon dolardan fazla dolandırıldıklarını iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasını tamamladı. Hazırlanan iddianamede 7 şüphelinin ‘Nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘Kara para aklama’ suçlamasıyla cezalandırılması istendi.
2020 YILINDA SUÇ DUYURUSU YAPILMIŞTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçu Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianameye göre Başaran Yatırım Holding’in sahibi Hüseyin Başaran, eşi Beril Başaran, annesi Şeyda Başaran ile Murat Solak, Ardaşes Saro Kavafyan, Kerim Kumla ve Korhan Alev, ortak oldukları şirketler aracılığıyla Türkiye’deki firmalara sahte evraklar hazırlayarak finansman sağlıyormuş gibi işlemlere aracılık edip birine sonradan ortak oldukları 7 Bahreyn merkezli bankanın kaynaklarını adeta hortumladı.
BİR ÖZEL BANKA ADI DA KULLANILMIŞ
Kandırıldıklarını anlayan Bahreynli bankalar, suç duyurusu sonrası inceleme raporu hazırlanması için bir denetim firmasıyla anlaştı. Denetim firması raporunda, hortumlanan bankaların Başaran’ın birlikte hareket ettiği bir şirkete ödenmek üzere 314 milyon dolar gönderdiğini tespit etti. Şirketin ise bu parayı gerçek olmayan evraklar üzerinden Türkiye’deki şirketlere finansman sağlamak için kullandığını belirledi.
İŞTE DETAYLARIYLA DOLANDIRCILIK YÖNTEMİ
İddianamede bu süreç şöyle yer aldı: “Müşteki Bahrain Middle East Bank, Bahrain Islamic Bank, Gulf International Bank, Khaleeji Commercial Bank, Alubaf Arab International Bank, Ithmaar Bank ve İnvestrade Company Bank’ın Bahreyn Merkez Bankası’nın verdiği lisanslar üzere faaliyet gösteren bankalar olduklarını, TFC Swiss ve TFC Europe şirketlerinin bankaların acenteliğini/vekilliğini üstlenmek suretiyle Türkiye’de faaliyet gösteren ihracatçı/satıcı firmaların Avrupa’da faaliyet gösteren ithalatçı/alıcı firmalardan olan alacaklarının prim/getiri karşılığında finanse etmek suretiyle faaliyet gösterdiklerinin…
HÜSEYİN BAŞARAN İDDİALARI REDDETTİ
BDDK ve MASAK raporları doğrultusunda şüphelilerin ve adı geçen şirketlerin mal varlıklarına el konulurken şüpheli sıfatıyla ifade veren Hüseyin Başaran, dolandırıcılık, belgede sahtecilik ve örgüt liderliği suçlamalarını kabul etmedi. “15 yıl boyunca bankaların ödediği finansmanları belirtildiği şekilde kullandım” diyen Başaran, “Şikayet üzerine müşteki banklarla İstanbul’da bir araya geldik ve malvarlığını belirten iyi niyet mektubu sunduk. Ancak teknik sebeplerle anlaşmazlık devam etti. Raporlarda sunulan belgelerin hiçbirinden haberdar değilim” dedi.
MASAK RAPORUNDAKİ TESPİTLER SORULDU
Başaran, MASAK raporundaki tespitleri de kabul etmedi. Başaran Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran, dolandırıcılık iddialarıyla gündeme geldi. Uzun yıllardır devam eden bir dolandırıcılık faaliyetinin ardından, Savcılık şüpheliler hakkında ‘Nitelikli Dolandırıcılık ve Özel Belgede Sahtecilik’ suçlamalarıyla cezalandırılmasını talep etti. Bu faaliyetlerin 2006-2021 yılları arasında gerçekleştiği belirtildi.
Hüseyin Başaran, 1958 yılında Trabzon’da doğmuş ve Başaran Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Trabzonspor’da yöneticilik de yapan Başaran, Başaran Holding’in üçüncü kuşak yöneticisi olarak farklı sektörlerde yatırımlar yapmaktadır. Türkiye’nin önde gelen entegre fındık işleme tesislerinin sahibi olan Başaran, geniş bir yatırım alanına sahiptir.
Havacılık sektöründe de adı geçen Başaran’ın kızı Mina Başaran, 2018 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nden İstanbul’a gelen bir iş jetiyle yaşanan kaza sonucu hayatını kaybetmişti. Hüseyin Başaran, bu acı olayın ardından duygusal olarak bazı tescil değişiklikleri yapmış ve mal aktarımlarını yatırım amacıyla gerçekleştirdiğini belirtmiştir. Diğer şüpheliler de suçlamaları kabul etmediklerini ifade etmişlerdir.