1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel piyasalarda satış baskısı etkili olurken yatırımcılar tedirginliğini koruyor

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili olurken yatırımcılar tedirginliğini koruyor

featured
service

Trump’ın Tarifelerle Başlattığı Ticaret Savaşı Ekonomik Belirsizlikleri Artırıyor

Dünya genelinde enflasyonla mücadele ve resesyon endişeleri devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden başlattığı ticaret savaşı ülkedeki ekonomik gidişata yönelik belirsizlikleri artırıyor. Başkan Trump, pazar günü verdiği bir röportajda, tarifeler nedeniyle bu yıl resesyon beklenip beklenmediği sorusuna yanıt vererek, böyle konularda tahmin yapmaktan “nefret ettiğini” söyledi. Trump, “Şu anda bir geçiş dönemi var çünkü yaptığımız şey çok büyük. Amerika’ya zenginliği geri getiriyoruz. Bu, çok önemli bir şey. Her zaman biraz zaman alan dönemler vardır.” dedi.

Analistlerin Değerlendirmesi

Analistler, federal hükümetteki ve özel sektördeki işten çıkarmaların büyüme için risk oluşturabileceğine yönelik tahminlerin de güç kazandığını belirterek, geçen hafta beklentilerin altında gelen istihdam verilerinden alınan sinyallerin resesyon endişelerini tekrar gündeme getirdiğini kaydetti. Tarifelerin enflasyonu körükleyip körüklemeyeceğine ilişkin ise Trump, enflasyonu etkileyebileceğini ancak faiz oranlarının da düştüğünü vurguladı.

Trump’ın tarife politikasına ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili olmayı sürdürürken, çelik ve alüminyum ithalatına getirilen yüzde 25 gümrük vergisinin yarın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Öte yandan Kanada’nın en kalabalık eyaleti Ontario’nun Başbakanı Doug Ford, Washington yönetiminin gümrük vergilerine karşılık ABD eyaletlerine sağladıkları elektriğe yüzde 25 oranında ek ücret uygulayacaklarını bildirdi.

Dün açıklanan verilere göre ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, geçen ay 0,1 puan artarak yüzde 3,1’e çıktı. Böylece kısa vadeli enflasyon beklentisi 4 aydır ilk kez artış kaydetmiş oldu. Gelecek 3 ve 5 yıllık süreçleri kapsayan medyan enflasyon beklentileri ise aynı dönemde değişim göstermeyerek yüzde 3 seviyesinde kaldı.

Küresel Belirsizlikler ve Yatırımcıların Reaksiyonu

Analistler, tarifelerin ülkede enflasyonist baskıları artırabileceğine dair endişelerin de devam ettiğini, yarın açıklanacak tüketici enflasyonu ile perşembe günü açıklanacak üretici enflasyonu verilerinin yatırımcılar tarafından yakından takip edileceğini söyledi. Bu gelişmelerle “korku endeksi” olarak da bilinen VIX Endeksi, dün yüzde 19’un üzerinde artarak 27,8’e yükseldi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in yılın ilk faiz indirimine yönelik fiyatlamalar öne çekilirken, bankanın mayıs ayında yüzde 56 ihtimalle faiz indirimine gideceği tahmin ediliyor. Küresel belirsizliklerin ve resesyon endişelerinin yatırımcıların güvenli liman varlık talebinin artırmasıyla ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,18 seviyesine gerilerken, dolar endeksi ise bir önceki kapanışın hemen altında 103,8 seviyesinde bulunuyor.

Avrupa’da Endeks Vadeli Kontratlar Negatif Başladı

Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı. Asya borsalarında satıcılı bir seyir öne çıkarken, ABD endekslerinde etkili olan satış baskısı Asya tarafına da taşındı.

ABD’de resesyon endişelerinin güç kazanması ve ticaret savaşlarının şiddetlenebileceğine yönelik riskler bölge genelinde risk iştahını azaltıyor. Analistler, ABD’nin tarife tehditlerinin etkisiyle bölgedeki pay piyasalarının bir süredir oynak olduğunu belirtirken, ABD ve Çin devlet başkanlarının görüşebileceğine yönelik haber akışının yakından takip edildiğini söyledi.

Japonya’da açıklanan verilere göre, 2024’ün 4. çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla yıllık yüzde 2,9 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, çeyreklik bazda yüzde 0,6 yükseldi. Ocak ayına ilişkin hane halkı harcamaları ise yıllık yüzde 0,8 artışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 yüzde 0,5 ve Güney Kore’de Kospi yüzde 0,6 yükselirken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,2 ve Çin’de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,6 düştü.

Dün Borsa İstanbul’da satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi yüzde 0,81 değer kaybederek 10.422,24 puandan tamamlandı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,2 yükselişle 36,5486’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,1 artışla 36,5750 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde perakende satışlar ve yurt dışında ise ABD’de JOLTS açık iş sayısının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.400 ve 10.300 puanın destek, 10.600 ve 10.700 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili olurken yatırımcılar tedirginliğini koruyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!