Göç İdaresi Başkanlığı, “Mobil Göç Aracı Hizmete Alım Töreni”nde 105 yeni mobil göç noktası aracının hizmete alındığını duyurdu.
Mobil göç noktası araçlarının donanımı ve işleyişi hakkında bilgi veren Göç İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Veysel Dağlar, 81 ilde hizmet veren mobil göç noktası araçlarının illerdeki ihtiyaçlara göre dinamik olarak yönetildiğini belirtti. Dağlar, “Hangi ile kaç aracın gönderileceği, o ildeki göçmen sayısının fazlalığı, düzensiz göçmen yakalanma sayıları ve yoğunluk oranlarına göre belirlenmektedir” dedi.
Mobil göç noktası uygulamasının caydırıcılık açısından önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Dağlar, “Bu araçlar olmadan önce meydanlarda düzensiz göçmen sayısı çok daha fazlaydı” ifadelerini kullandı. Denetimlerin 7 gün 24 saat esasıyla yapıldığını ve insani şartlarda gerçekleştirildiğini belirten Dağlar, kişilerin kibarca araçlara davet edildiğini söyledi.
Sorgulama sürecinin hızı ve güvenilirliği ile ilgili teknolojiyi de vurgulayan Dağlar, sistemin yerli ve milli altyapıya sahip olduğunu belirtti. Dağlar, “Sistemimiz, yerli ve milli biyometrik parmak izi sistemi ile Göç İdaresi’nin merkezi veri tabanı olan GöçNet’in tam entegre çalışmasına dayanıyor. Yabancının parmak izi, fotoğrafı ve demografik bilgileri bir araya getirilerek 1 dakika içerisinde sorgu sonucuna ulaşıyoruz. Eğer kişi düzenli bir göçmense yoluna devam ediyor, değilse gerekli işlemler başlatılıyor” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Dağlar mobil göç araçlarının konumlandırılmasıyla ilgili olarak, “Tüm meydanlarda her taraftayız. Metro çıkışlarında, üniversite önlerinde. Yani düzensiz göçmenin olabileceği her yere bakıyoruz” bilgisini paylaştı.