İzmir Körfezi’nin Bostanlı sahilinde, deniz suyundaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla çoğalan deniz yosunu, su yüzeyinde yeşil bir örtü oluşturdu.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, körfezin kirliğin etkisi altında olduğunu belirtti.
Kirliliğin denizdeki bitkiler için besleyici elementleri artırdığını söyleyen Taşkın, hava ve su sıcaklıklarının da artmasıyla deniz marullarının hızla çoğaldığını aktardı.
Taşkın, kirliliğin önüne geçilmeden deniz marullarının artışının engellenmesinin mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Deniz marulları iki üç aylık bir yaşam döngüsüne sahiptir ve hızlı üremektedir. Bu nedenle yılda birkaç defa bu artışlar gözlenebilir. Bu aşamada deniz marullarını toplamak çok doğru bir işlem olmayabilir. Çünkü sudaki bu besleyici elementlerin azalmasına neden oluyor. Bunların toplanması besleyici elementlerin diğer fırsatçı planktonik türler tarafından kullanılmasına neden olacaktır. Bu da geçen yılki balık ölümlerine neden olan artışları tetikleyebilir.”