1. Haberler
  2. Siyaset
  3. AKP, İklim Kanunu Teklifini TBMM’ye Sundu: Yeşil Dönüşüm Hedefleniyor

AKP, İklim Kanunu Teklifini TBMM’ye Sundu: Yeşil Dönüşüm Hedefleniyor

featured
service

Ak Parti, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil büyüme vizyonu doğrultusunda sera gazı emisyonlarının azaltılması ve çevreye duyarlı yatırımların desteklenmesi amacıyla önemli bir adım attı. Bu kapsamda, Türkiye Yeşil Taksonomisinin de yer aldığı ‘İklim Kanunu Teklifi’, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

AK PARTİLİ GÜLER’DEN KRİTİK AÇIKLAMALAR

Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güler, partisinin iklim değişikliğiyle mücadeleyi siyaset üstü bir mesele olarak gördüğünü belirterek, dünyanın artan iklim krizinin etkileriyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İklim değişikliği ile mücadeleyi merkeze aldıklarını ifade eden Güler, “İklim Kanunu ile şehirlerimizin iklim şartlarına uyum sürecinin güçlendirilmesini, ekonomimizin olumsuz sonuçlara dirençli hale getirilmesini, sektörlerin uluslararası rekabet gücünün artırılmasını ve özellikle tüm sektörlerde daha temiz, verimli bir üretim sürecinin oluşturulmasını amaçlıyoruz. Bu kanun teklifimizin sadece sanayi sektörünü değil, yaşadığımız şehirleri, tarımı, hayvancılığı ve yeşil alanları da koruyan bir anlayışla hazırlandığını belirtmek isterim” dedi.

“2053 NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ VE YEŞİL BÜYÜME VİZYONU HEDEFLENMEKTEDİR”

Kanun teklifiyle yeni bir düzenlemeye gittiklerini belirten Güler, “Bu teklifle, daha az enerjiyle daha verimli üretim sağlayarak yaşanabilir bir dünya hedeflenmekte ve bu doğrultuda 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil büyüme vizyonu benimsenmektedir. İklim değişikliğiyle mücadelede esas alınan adil geçiş, iklim adaleti, sürdürülebilirlik ve şeffaflık gibi temel ilkeler de kanun teklifimizde yer almaktadır.

Sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerine ilişkin izleme süreçleri, yetkiler, projeler, iş birliği ve veri paylaşımına dair esaslar ayrıca düzenlenmektedir. Teklif, ülkemizin kalkınma öncelikleri ve özel koşulları göz önünde bulundurularak ilgili kurum ve kuruluşlara çeşitli yükümlülükler getirmektedir. Bu bağlamda, kurum ve kuruluşlara yol gösterecek somut sera gazı emisyonu azaltımı ve iklim değişikliğine uyum faaliyetleri de detaylandırılmaktadır” diye konuştu.

“GELİRLER, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE DESTEKLERİNE AYRILACAK”

Yerel düzeyde yaşanan sorunların çözülmesi ve şehirlerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlanacağını vurgulayan Güler, “Kanun teklifimizde, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik finansman, teknoloji geliştirme ve transferi ile kapasite geliştirme faaliyetlerini içeren uygulama araçlarına da yer verilmiştir. Bir yatırımın gerçekten çevreci olup olmadığını belirleyen ve uluslararası finans akışlarını hızlandıracak Türkiye Yeşil Taksonomisi’nin de kurulması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Güler, teklifin “çatı kanun” niteliğinde olduğunu ve ilerleyen yıllarda güncellenebileceğini de sözlerine ekledi.

TÜSİAD’A TEPKİ GÖSTERDİ

Açıklamalarının devamında TÜSİAD’ın görüşlerine değinen Güler, derneğin Orta Vadeli Program (OVP), enflasyon ve bütçe disiplini gibi konulara odaklanması gerektiğini belirterek eleştirilerde bulundu.

Ayrıca, emekli ikramiyeleri ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını ifade etti.

AKP, İklim Kanunu Teklifini TBMM’ye Sundu: Yeşil Dönüşüm Hedefleniyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!