Sağlık Bakanlığı, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007’de aldığı kararla sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik çabaların önemine vurgu yapıldı. Hastalığa bağlı can kaybını azaltmak için çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisineklerin kan emmesi sırasında insanlara bulaşan, hayati tehlike oluşturan bir hastalık olduğu ifade edildi. İnsanlarda beş farklı plasmodium türünün hastalığa sebep olduğu ve en büyük riskin “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türleri olduğu belirtildi.
Hastalığın yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titremeyle karakterize olduğu aktarılarak, “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık tanısının erken konularak tedaviye gecikmeden başlanması hayat kurtarıcıdır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtmada tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık şiddetlenerek can kaybına yol açabilir” bilgisi paylaşıldı.
Dünya genelinde sıtmanın yaygın olduğu bölgelerin yanı sıra Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği, ancak sıtmanın yaygın olduğu ülkelerden gelen veya bu ülkelere seyahat eden kişilerde hastalığın tespit edildiği vurgulandı.
Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak verildiği belirtildi. Seyahat edenlere, koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisineklerle teması azaltacak önlemleri almaları önerildi. Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz olarak temin edilebiliyor. Ayrıca sıtma görülen ülkeler ve seyahat öncesinde alınması gereken önlemler hakkında bilgi almak için 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı aranabilir veya https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ adresinden Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı web sitesi ziyaret edilebilir.