TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülecek olan Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin etki analizi yapıldı.
Etki analizine göre, geçen yıl 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen çağrıların yüzde 34’ü asıllı, yüzde 38’i anons sırasında kapanan, yüzde 28’i ise asılsız çağrılardan oluşuyordu. Bu yılın ilk 3 ayında ise asılsız çağrı oranı yüzde 30 seviyesine geriledi.
Kabahatler Kanunu’nda yer alan asılsız çağrı ve ihbarlara yönelik idari para cezalarının artırılmasını öngören teklif, Acil Çağrı Merkezi’ni meşgul etmek amacıyla arayan kişilere verilen 250 liralık idari para cezasını 1500 liraya yükseltecek.
Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarın tespit edilmesi durumunda ise il valileri tarafından 15 bin lira idari para cezası kesilecek. Bu suçların tekrarı halinde ise ceza iki katına çıkarılacak.
Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları ve gerekçeleri dikkate alınarak, kamu kurum ve kuruluşlarında kariyer meslek olarak uzman yardımcısı ve uzman istihdam edilebilmesine yönelik düzenlemeler ilgili kanunlara alınıyor.
Halihazırda kamu kurum ve kuruluşlarında merkez teşkilatında 12 bin 262 uzman ve 3 bin 284 uzman yardımcısı ile taşra teşkilatlarında ise 31 bin 347 uzman ve 6 bin 235 uzman yardımcısının görev yaptığı belirlendi.