Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Türkiye genelinde tütünle mücadelenin etkin bir şekilde devam ettiğini belirtti.
Şubat ayında başlatılan çapraz denetim uygulamasıyla, farklı illerdeki ekiplerin görev yerleri dışındaki illere gönderildiğini aktaran Demirkol, 105 denetim ekibinin 81 ilde mücadelede görev aldığını açıkladı.
Demirkol, çapraz denetimler sayesinde iller arasındaki tecrübe paylaşımının sağlandığını ve denetimlerin etkinliğinin arttığını vurgulayarak, “Çapraz denetimlerin çok etkili ve verimli olduğunu yapmış olduğumuz analizlerde de görüyoruz. Yaklaşık 10 bine yakın denetim, 105 ekibimizle gerçekleştirilmiş oldu. Bu çok büyük bir rakam. Çapraz denetim ekiplerimiz, kolluk kuvvetleri ve belediye ekipleriyle birlikte yerinde denetimleri artırarak devam ediyor. Gün geçtikçe de ihlal tespitlerinin azalarak aşağıya gittiğini görmek bizi mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
İki çapraz denetimle daha yılı tamamlamayı planladıklarını belirten Demirkol, “10 bin denetimde binin üzerinde cezai işlem uygulandı. Cezai işlemler kişilere ya da işletmelere uygulanabiliyor. Denetimlerde kurala uymayanların cezai müeyyideyle karşılaşacaklar” dedi.
4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanununun temel amacının, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması ve tütünün zararlı etkilerinden vatandaşların korunmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Demirkol, tütünle mücadele kapsamında yürütülen denetimlerin ramazan ayı boyunca sürdüğünü belirtti.
Denetimlerin bayramda da aktif bir şekilde devam edeceğini dile getiren Demirkol, ALO 184 ihbar hattı ve Yeşil Dedektör mobil uygulaması ile bu ihlali gören vatandaşların bu sistemlere 7 gün 24 saat ihbarda bulunabileceğini söyledi. Ekiplerin, ihbar edilen mekanı 2 saat içerisinde denetleme görevleri olduğunu belirten Demirkol, Türkiye genelinde 1500 ekibin 7 gün 24 saat kendi illerinde görev yaptığını ve çapraz denetimlerde 105 ekibin buralara takviye olarak gönderildiğini ifade etti.
Cezai işlemler ve denetimlerin tütünle mücadelenin bir bölümü olduğunu belirten Demirkol, ilçeler arası çapraz denetimlerin devam ettiğini ve bu kapsamda bir ilçeden başka bir ilçeye ekiplerin gittiğini söyledi.
Türkiye genelinde 1200 sigara bırakma polikliniğinin bulunduğunu hatırlatan Demirkol, “Bu rakamı 2 bin 500’e çıkarmak üzere kolları sıvadık. Sayın Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun takdirleriyle hızlı bir şekilde halk sağlığı uzmanlarımız ve asistanlarımızın da sigara bırakma polikliniği hizmeti vermelerinin önünü açmış olduk. Aile hekimlerimizden de gönüllü olanlarının sigara bırakma polikliniği yapabilmeleri için sertifikasyon eğitimlerimiz başladı. Şu anda etkin sigara bırakma polikliniği sayısı ve niteliğini artırma konusunda çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.