Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, boğmacanın hava yoluyla kolayca bulaşabilen ve ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açabilen bir bulaşıcı hastalık olduğu belirtildi. Özellikle bebeklerde ani nefes kesilmesine, zatürreye, havalelere ve bazen beyin hasarına neden olabilen bu hastalıktan korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğu vurgulandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Boğmaca aşısı, difteri ve tetanos aşılarıyla beraber bebeklik döneminde 2. aydan itibaren toplam 4 doz olarak uygulanmaktadır. Ancak ilk doz aşının etkili olabilmesi için bebek yaklaşık 5 aylık olana kadar yenidoğan bebeği, anneden geçen koruyucu antikorlar korumaktadır. Annenin gebelik döneminde boğmaca aşısıyla aşılanması, anneden geçen koruyucu antikor düzeyini artırarak bebekleri korumak için etkili bir yöntemdir.”
Türkiye’de de yenidoğan boğmaca vakalarında artış gözlendiği belirtilen açıklamada, Td aşısının bir dozunun her gebelik döneminde aselüler boğmaca aşısı bileşeni de içeren Tdab aşısı şeklinde uygulanmasına 2 Nisan’da başlanacağı duyuruldu. Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamındaki aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri ve diğer sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.