Türkiye’de yüksek sıcaklıkların etkisiyle yaz mevsiminde yağışların yetersiz olması, bilinçsiz sulama, kaçak kullanım ve diğer faktörler nedeniyle birçok ilde su kaynaklarında kuraklık yaşanmıştır.
Kocaeli ve Sakarya’da 3 milyon insanın içme suyunu karşılayan Sapanca Gölü, Marmara Bölgesi’nin en büyük doğal kaynağıdır ve kuraklıktan olumsuz etkilenmiştir.
Sapanca Gölü’nde Tehlikeli Kuraklık
Sapanca Gölü, her gün değişen su seviyesiyle dün 30,13 metreye düşerek son 5 yılın en düşük seviyesini görmüştür. Göl çevresindeki iskeleler susuz kalmış ve kayıklar karaya oturmuştur. Ayrıca göl havzası kıyıdan yaklaşık 18 metre çekilmiş, bazı sazlıklar kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
Sapanca Gölü’nün maksimum doluluğu 32,20 metre iken, su seviyeleri önceki yıllarda 31,57 ile 29,64 metre arasında değişmiştir. SASKİ yetkilileri, suyun tasarruflu kullanılması konusunda uyarıda bulunarak su kaynaklarının sınırlı olduğunu vurgulamaktadır.
Kış aylarında beklenen yağışlarla birlikte göldeki su seviyesinin artması öngörülmektedir. Sapanca Gölü’nde kuraklık etkili olan bölgeler, dronlar aracılığıyla görüntülenmiştir.