Trump’ın Tarife Kararları Küresel Piyasaları Etkiliyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Japonya ve Güney Kore’ye yönelik açıkladığı yeni gümrük tarifeleri kararları, küresel piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bu kararlar sonrasında ithal mallara uygulanan yüksek vergilerin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri artıyor.
Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği mektuplarda, 1 Ağustos’tan itibaren ABD’ye gönderilen tüm ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ayrıca, misilleme durumunda bu oranın artabileceğini belirtti.
Tarife Mektupları ve Etkileri
Trump’ın açıklamaları sonrasında, Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarife oranları da belirlendi. Bu ülkeler için tarife oranları yüzde 25 ile yüzde 40 arasında değişiyor.
Tarifelerin ikili ilişkilere bağlı olarak değişebileceğini belirten Trump, bazı ülkelere gönderilen mektupların nihai teklifler olduğunu ifade etti. Bu kararlar, ABD Merkez Bankası’nın politikaları konusunda belirsizlikler yaratırken, piyasalardaki dalgalanmaları da beraberinde getirdi.
Trump’ın Kararları ve Finans Piyasaları
Trump’ın tarife kararları, New York borsasında negatif etkiler yaratırken, özellikle Japon ve Güney Koreli şirketlerin hisselerinde düşüşler görüldü. ABD’de endeks vadeli kontratlar karışık bir seyir izlerken, Avrupa borsalarında ABD ile ticaret görüşmelerinde ilerleme umutları pozitif bir hava oluşturdu.
Avrupa Birliği’nin ABD ile ticaret anlaşması hedefi, ekonomik güvenin artmasına neden olurken, endeks vadeli kontratlar karışık bir seyir izlemekte. Öte yandan, Asya borsalarında artan risk iştahıyla pozitif bir seyir gözleniyor.
Trump’ın görüşmelere açık olabileceğini belirtmesinin ardından Asya ülkelerinin ABD’ye ihracatının zarar görebileceğine dair endişeler azaldı. Japonya’nın ABD ile görüşmelere devam edebileceğine dair haber akışı da Asya borsalarını destekledi.
Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ederken, ABD’nin açıkladığı yeni gümrük verileriyle beraber Bankanın faiz artırımlarını öteleyebileceği öngörülüyor. Bu gelişmelerle Japonya’nın 30 yıllık tahvil faizi 10 baz puan artışla yüzde 3,065’e çıktı. Avustralya Merkez Bankası ise politika faizini değiştirmeyerek yüzde 3,85’te sabit tuttu.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 gerilerken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,5 yükseliş kaydetti.
Borsa günü düşüşle tamamlarken, BIST 100 endeksi yüzde 1,64 değer kaybederek 10.107,68 puandan kapandı. Dolar/TL ise yüzde 0,3 artışla 39,9613’ten kapanırken, bankalararası piyasada yüzde 0,1 artışla 40,0060’tan işlem gördü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün bir hazine bonosu ve bir devlet tahvili ihalesinde 97 milyar 224,8 milyon lira borçlanırken, bugün de iki devlet tahvili ihalesi gerçekleştirecek. Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin seyredeceğini, yurt dışında ise Almanya’da dış ticaret dengesinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 9.900 seviyelerinin destek, 10.200 ve 10.300 puanın direnç konumunda olduğu ifade edildi.