Çin Ekonomisi, ABD Tarifelerine Rağmen Beklentileri Aştı
Çin’in İlk Çeyrek Büyümesi Yüzde 5,4’e Ulaştı
Çin’in birinci çeyrekte ekonomik büyümesi, ABD tarifelerinin etkisine hazırlanırken, güçlü tüketim ve sanayi üretimiyle desteklenen beklentileri aştı. Çin’in gayri safi yurt içi hasılasındaki büyüme, Ulusal İstatistik Bürosu’nun Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, ilk çeyrekte yüzde 5,4’e ulaşarak beklentileri aştı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu Başkan Yardımcısı Sheng Laiyun, basın toplantısında “Ulusal ekonomi istikrarlı ve iyi bir başlangıç yaptı ve yükseliş trendini sürdürdü. Ancak, mevcut dış ortamın daha karmaşık ve şiddetli hale geldiğini ve etkili iç talep büyüme ivmesinin yetersiz olduğunu da görmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Rakamlar, Trump’ın Nisan ayında yürürlüğe giren Çin ithalatlarına uyguladığı ve yüzde 145’e varan ek tarifelerin etkisini içermiyor. Tarifelerin etkisi sorulduğunda Sheng, Çin’in ABD tarife engellerine ve ticaret zorbalığına karşı olduğunu belirterek “Tarifeler Çin ekonomisi üzerinde belirli bir baskı yaratacak olsa da Çin’in uzun vadeli ekonomik iyileşmesinin genel eğilimini değiştiremez. Çin’in ekonomik temeli istikrarlı, dirençli ve büyük bir potansiyele sahip, bu nedenle dış zorluklarla başa çıkmak ve belirlenen kalkınma hedeflerine ulaşmak için cesarete, yeteneğe ve güvene sahibiz.
Sanayi Üretiminin İvmesi Yükseldi
Yıllık cirosu 20 milyon yuanın üzerindeki sanayi işletmelerinin üretim çıktılarının hesaplandığı sanayi üretimi martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 arttı. Sanayi üretimindeki artış, ilk 2 aydaki yüzde 5,9’luk artışın üzerine çıkarken üretim ivmesinin yükselişine işaret etti. Ancak üretimdeki artışta, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artıracağına yönelik beklentilerin etkisiyle artan ön sevkiyatları yetiştirmek üzere ihracata yönelik yapılan üretimin etkisi oldu.
Gayrimenkul Yatırımlarındaki Düşüş Sürüyor
Öte yandan altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları, ilk 3 ayda yıllık yüzde 4,2 artarken, ilk 2 aydaki yüzde 4,1’lik artışın üzerine çıktı. Gayrimenkul sektöründe son 3 yıldır süregelen düşüşün genel yatırımlar üzerindeki baskısı yeni yılda da devam etti. 2024 genelinde yüzde 10,6 düşüş kaydeden gayrimenkul yatırımları bu yılın ilk 3 ayında da yüzde 9,9 geriledi.
İşsizlik ve kişi başı gelir
Ülkede şubat sonunda yüzde 5,4 olan kentlerdeki genel işsizlik oranı mart itibarıyla yüzde 5,2’e geriledi. Kişi başına nominal gelir, ilk çeyrekte yıllık yüzde 5,5 artışla 12 bin 179 yuana çıktı. Kentlerde kişi başına gelir 15 bin 887 yuan, kırsal bölgelerde ise 7 bin 3 yuan oldu. Çin’de yerel yönetimlerin borç problemleri, gayrimenkul sektöründeki düşüş, zayıf iç talep ve fiyat artışlarındaki deflasyon eğilimi gibi kronikleşen problemlere ek olarak bu yıl ABD’nin tarife politikasıyla artan dış belirsizliklerin de ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesi bekleniyor.
* Haberin görseli Shutterstock’tan servis edilmiştir.