ABD Başkanı Trump, Tarife Kararnamesi İmzaladı
ABD yönetiminin korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomiye etkileri endişe yaratmaya devam ediyor. Dün, ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen etkinlikte diğer ülkelere karşılıklı tarifelerin uygulanmasını öngören bir kararname imzaladı.
Kararname ile birlikte ABD, birçok ticaret ortağından ithal edilen ürünlere değişen oranlarda tarife uygulamaya başladı.
ABD’nin 2024 Yılı İthalat Verileri
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, ABD’nin 2024 yılında en çok ithalat yaptığı ilk 10 ülke şunlar: Meksika, Çin, Kanada, Almanya, Japonya, Vietnam, Güney Kore, Tayvan, İrlanda ve Hindistan.
Vietnam, ABD ile ticaret hacmi en yüksek 10 ülke içinde yüzde 46’lık ek vergi oranıyla en çok etkilenen ülke oldu. 2024 yılında ABD ile 142,5 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan Vietnam, tarifelerden en çok etkilenen ticaret partnerlerinden biri olarak öne çıktı.
ABD’nin İlk 10 Ticaret Partneri Arasında 2 AB Üyesi Ülke Var
Çarşamba günü Avrupa Birliği’ne yüzde 20’lik karşılıklılık esaslı tarife kararı açıklandı. ABD’nin en çok ithalat yaptığı 10 ülke arasında 2 AB üyesi ülke bulunuyor. Almanya 163,5 milyar dolarla ABD’nin en çok ithalat yaptığı 4. ülke, İrlanda ise 103,8 milyar dolarla 9. ülke olarak sıralandı.
Resesyon endişeleriyle boğuşan AB ekonomisi için açıklanan tarifelerin imalat sanayi aktivitesine etkileri belirsizlik yaratıyor. Ekonomi yetkilileri, ABD ve AB arasındaki ticaret hacmindeki değişimleri yakından takip ediyor.
ABD’nin Asya’daki Diğer Önemli Ticaret Ortakları da Tarifelerden Etkilendi
Japonya, ABD’nin 2024 yılında en çok ithalat yaptığı 5. ülke olmasına rağmen yüzde 24’lük tarifeden etkilendi. Güney Kore, Hindistan ve Tayvan da yüksek oranlı tarifelerle karşı karşıya kaldı.
Tarifelerin etkisiyle ABD pay piyasalarında yarı iletken firmalarının hisselerinde düşüş yaşandı. Özellikle Nvidia, AMD, Broadcom ve Arm Holding gibi şirketlerin hisseleri değer kaybetti.