Memur Maaşlarındaki Artışlar ve Kıdem Tazminatı Tavanı
İşçilere, son işyerinde çalıştıkları her yıla karşılık 30 günlük brüt ücret karşılığında kıdem tazminatı ödeniyor. Ancak, işçinin ücreti ne olursa olsun, bir yıllık çalışma karşılığı ödenecek kıdem tazminatı, ilgili dönem için belirlenmiş olan kıdem tazminatı tavanını aşamıyor.
Kıdem tazminatı tavanı, en yüksek devlet memuruna bir yıllık hizmet karşılığı ödenen emekli ikramiyesine göre belirleniyor. Bu yılın ocak – haziran döneminde 46.655,43 TL olan kıdem tazminatı tavanı, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yıl sonuna kadar 53.919,68 TL’ye yükseltildi.
Memur Maaşlarındaki Artışlar ve Enflasyon Farkı
Son iki yılda memur maaşlarına yapılan zam, enflasyonun gerisinde kaldı. Geçen yıl ocak-haziran döneminde 6 aylık enflasyon yüzde 24,73 olurken, temmuz ayında memur maaş zammı yüzde 19,31’de kaldı. Geçen yılın temmuz – aralık döneminde enflasyon yüzde 15,75 olarak gerçekleşirken, bu yılın ocak ayında memur maaş zammı yüzde 11,54’te kaldı.
İşçilerin Kaybı ve Kıdem Tazminatı Tavanı
Toplam enflasyon yüzde 68,45 olurken, memur maaşlarındaki toplam artış yüzde 53,80’de kaldı. Toplam 14,65 puanlık fark ise işçilerin her bir yıl için uğradıkları kaybı 5.136 TL’ye ulaştırdı.
Örneğin, brüt ücreti 60.000 TL olan ve son işyerinde yirmi yıl çalışan bir işçi 1 Temmuz – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında emekli olduğunda 1 milyon 78 bin TL kıdem tazminatı alabilecek. Ancak, kıdem tazminatı tavanı enflasyon oranında artırılsaydı, aynı işçi 1 milyon 181 bin lira kıdem tazminatı alacaktı ve işçinin kaybı 103 bin liraya ulaşacaktı.
Memur maaşlarındaki seyyanen zamın emekli aylıklarına yansıtılmaması, emekli memurların yanı sıra kıdem tazminatı tavanının daha düşük kalmasından dolayı işçileri de olumsuz etkiledi.
Kıdem tazminatı tavanı, asgari ücretin 1,8 katına gerileyerek önemli bir değişiklik gösterdi. Bu durum, işçilerin gelecekte alacakları kıdem tazminatları üzerinde de etkili olacak.