İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kent genelinde son dönemde artış gösteren kenelerin türünü ve zararlı olup olmadığını belirlemek amacıyla bir çalışma başlattı. Farklı bölgelerden alınan kene örnekleri laboratuvarda incelendi ve yapılan incelemeler sonucunda kenelerin zararsız “Rhipicephalus” türü olduğu belirlendi.
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, zoonotik hastalıkların yıl boyunca titizlikle takip edildiğini belirterek, “Bulaşıcı hastalıklar birimi olarak keneleri de takip ediyoruz. Yaz aylarında kene popülasyonunda artış görülüyor ve insanlar tedirgin olabiliyor” dedi.
Güner, İstanbul’da kene görülme vakalarının arttığını vurgulayarak, insanların endişelerini azaltmak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Güner, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sosyal medya ve basında İstanbul’daki kene vakalarına dair endişeler artınca, kene örneklerini İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte tiplendirmek üzere Veteriner Enstitüsü’ne gönderdik. Yapılan incelemeler sonucunda İstanbul’daki kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) neden olacak türden olmadığı belirlendi. Kenenin zararsız ‘Rhipicephalus’ türü olduğunu tespit ettik.”
İstanbul’da kene ısırması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuruların yaşandığını belirten Güner, “2025’te 9 bin 445 kişi kene veya kene şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Ancak şu ana kadar İstanbul kaynaklı KKKA vakası tespit edilmedi. Kenenin ısırmasını önlemek için bazı önlemler almalıyız” şeklinde konuştu.
Güner, kene ısırması sonucu KKKA şüphesi taşıyan vatandaşlardan alınan numunelerin Ankara’daki referans laboratuvarlara gönderildiğini belirtirken, İstanbul’da KKKA vakalarının enfeksiyon kliniklerinde titizlikle takip edildiğini ifade etti. Güner, “2025’te KKKA şüphesi taşıyan 67 kişiden alınan örneklerden 10’unda KKKA tespit edildi. Ancak bu vakaların hiçbiri İstanbul kaynaklı değil, genellikle Anadolu’da kene ısırması sonucu tedavi için İstanbul’a gelen vakalar” dedi.