1. Haberler
  2. Türkiye
  3. Bilim insanları, bir sonraki pandemiyi durdurabilecek “çip üzerinde akciğer” geliştirdi

Bilim insanları, bir sonraki pandemiyi durdurabilecek “çip üzerinde akciğer” geliştirdi

featured
service

Solunum yolu hastalıkları, küresel salgınlara yol açmaya devam ediyor. Bu hastalıklar, insan akciğerinin üst ve alt solunum yollarını hedef alıyor. Ancak bu bölgelerin enfeksiyona verdiği tepkiler farklı olduğundan, geleneksel araştırma yöntemleri yetersiz kalabiliyor.

Kyoto Üniversitesi araştırmacıları, insan akciğerinin farklı bölgelerini taklit edebilen mikro-fizyolojik bir sistem (MPS) geliştirdi. Bu sistem, hava yolları ve alveol yapısını barındıran gelişmiş bir “akciğer-çip” modeli sunuyor. Çip, bireye özgü hastalık tepkilerinin incelenmesine olanak tanıyor.

Kyoto Üniversitesi doktora öğrencisi ve çalışmanın başyazarı Sachin Yadav, “Bu teknoloji farklı akciğer bölgelerinin solunum virüslerine verdiği tepkileri aynı genetik kökene sahip hücrelerle analiz edebilme imkanı sağlıyor” diyor. Projenin lideri Ryuji Yokokawa ise sistemin sadece akciğerle sınırlı kalmayacağını vurguluyor.

Araştırmada yer alan kıdemli bilim insanı Takeshi Noda, yeni virüslere karşı insan vücudunun tepkilerini doğru bir şekilde kopyalayabilen çipin erken ilaç taramaları için kritik olduğunu belirtiyor. Shimpei Gotoh ise, kişiselleştirilmiş tıpta büyük faydalar sağlayabileceğini söylüyor.

Geliştirilen bu “akciğer-çip” teknolojisi, viral enfeksiyonlarla mücadelede ve hastaya özel tedavi stratejilerinin geliştirilmesinde önemli bir potansiyele sahip. Nature Biomedical Engineering dergisinde yayımlanan makalede duyurulan bu teknoloji, gelecekteki salgınlara karşı daha etkili müdahale yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Bilim insanları, bir sonraki pandemiyi durdurabilecek “çip üzerinde akciğer” geliştirdi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet