Minik Leyla’nın ölümüyle ilgili davaya bakan Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar amca Yusuf A. ile Y.A, B.D, H.D, M.A, M.A.A. ve A.A. hakkında verilen beraat kararının Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından uygun bulunması üzerine, cumhuriyet savcısı, küçük kızın annesi Şükran Aydemir’in avukatı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı çeşitli nedenlerle karara itiraz etti.
Dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, ilamında, katılan vekilin duruşmalı inceleme talebinin reddedildiğini belirtti.
Kararda, Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanıklar hakkında “Nitelikli kasten öldürme” ve “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından ayrı ayrı beraat kararı verildiği ve Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından verilen karara yapılan itirazların esastan reddedildiği hatırlatıldı.
Dosyanın temyiz sebepleriyle ilgili kararda, cumhuriyet savcısının sanıklar Y.A, M.A.A. ve B.A’nın “Nitelikli kasten öldürme” ve “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarının fail sıfatıyla, sanıklar Y.A. ve A.A’nın ise aynı suçlara yardım eden sıfatıyla iştirak etmek suretiyle suç işlediği gerekçesiyle katılan (davaya) Şükran Aydemir ve kurum vekilinin itirazlarının ise sanıkların suçlarının sübuta erdiğine, eksik araştırma olduğuna ve vekalet ücretine ilişkin olduğuna dair bilgiler verildi.
“Hükümlerde hukuka aykırılık bulunmuştur” şeklinde ifade edilen kararın gerekçe kısmında, olayın aydınlatılması için yapılan araştırmalarda eksiklikler olduğu belirtildi.
Kararın sonunda, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin kararının hukuka uygun bulunmadığı ve dosyanın tekrar incelenmesi gerektiği vurgulandı.
Küçük Leyla’nın cansız bedenine 18 gün sonra ulaşıldığı hatırlatıldı. Ağrı’da kaybolan Leyla’nın ölümüyle ilgili 7 sanık hakkında açılan davada, yerel mahkemenin kararı bozulmuş ve tüm sanıkların delil yetersizliğinden beraat ettiği belirtilmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara itiraz ederek hükmün bozulmasını talep etmişti.