Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Şubat Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, Türkiye genelinde şubat ayı yağışı, geçen yıla göre artış gösterdi. Uzun yılların şubat yağış ortalaması 1991-2020 döneminde metrekareye 59,8 kilogram iken, geçen yıl bu rakam 34,5 kilogramdı. Ancak bu yıl metrekareye 40 kilogram yağış düştü. Yağışlar normaline göre yüzde 33 azalırken, geçen yıl şubat ayına göre yüzde 16 arttı.
Şubatta yağışlar, bazı bölgelerde normallere göre azalırken bazı bölgelerde arttı. Ege ve Akdeniz bölgeleri, Marmara Bölgesi ile İç Anadolu’nun batısı, bazı doğu illeri ve Mardin çevresinde yağışlar normale göre yüzde 60’tan fazla azalırken, Karadeniz kıyı kesimi ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Kayseri, Nevşehir ve Tunceli çevrelerinde yüzde 60’ın üzerinde arttı.
Karadeniz Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde yağışlar normalin altında gerçekleşirken, en fazla azalma yüzde 74 ile Ege Bölgesi’nde yaşandı. Marmara Bölgesi’nde yağışlar geçen yıla göre yüzde 62 artarken, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 46 azaldı. En az yağış metrekareye 7,5 kilogramla Burdur’da, en fazla yağış ise metrekareye 142,8 kilogramla Rize’de gözlendi.
Yağışlı gün sayısı da azaldı, 1991-2020 yılları şubat ayı ortalaması 11 gün iken bu yıl Türkiye genelinde ortalama 9,7 gün olarak gerçekleşti. Özellikle Orta Karadeniz’in kıyı kesimleri 20-25 gün aralığında yağış aldı. Ancak Ege Bölgesi’nin orta ve güneyi, Tekirdağ, Kırklareli, Isparta, Burdur, Antalya, Ankara, Konya, Mersin, Kars çevrelerinde yağışlar 3 güne kadar düştü.
Giresun, Ordu, Samsun ve Sinop’ta son 65, Trabzon’da son 40 yılın en yüksek, Burdur’da ise son 65 yılın en düşük şubat ayı yağışı kaydedildi. Bu veriler Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından derlenmiştir.