Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna geçen yıl 5 bin 55, bu yılın ilk 2 ayında ise 863 soruşturma dosyası ulaştı.
Uzlaştırma teklifi kabul edilen dosyaların %91’inde tarafların kendi aralarında uzlaşması dikkat çekiyor. Örneğin, bir dosyada şüpheli, müştekinin talebi üzerine ihtiyaç sahiplerine Ramazan kolisi yardımında bulunarak yargılanmaktan kurtuldu.
Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde yaşanan bir olayda, kiracı olan S.Ç.A, ev sahibinin oğlu M.N’nin tehditlerine maruz kaldı. Şikayet üzerine M.N. hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle soruşturma başlatıldı. Ancak taraflar uzlaşmayı kabul edince, mahkeme kararı yerine getirilerek şüpheli, ihtiyaç sahiplerine yardım yapıp cezadan kurtuldu.
Diyarbakır Arabuluculuk Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Gülben Elhakan, uzlaşmanın ceza yargılamalarında önemli bir yöntem olduğunu belirtiyor. Elhakan, “Uzlaşmada yapılan anlaşma mahkeme kararı gibi düşünülmemeli. Hukuka ve ahlaka uygun şartlarla anlaşma sağlanabilir” diyor.
Elhakan’ın verdiği bilgilere göre, uzlaştırmada taraflar arasında anlaşma sağlanırken maddi edimler yerine farklı şekillerde uzlaşma sağlanabilir. Örneğin, bir özür dileme karşılığında ya da yardım kurumlarına bağış yapılması koşuluyla anlaşma sağlanabilir. Bu tür uzlaşmaların toplumsal dönüşüme ve uzlaşı kültürüne büyük katkı sağladığı belirtiliyor.