Ankara Valiliği, 26 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısında, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklerin ele alındığını duyurdu.
Toplantıda, “Hayvan haklarının korunması, bulaşıcı hastalık risklerinin azaltılması ve toplum sağlığının gözetilmesi” konuları ön plana çıktı.
Yapılan açıklamaya göre, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 8. Maddesi gereği mevcut yerel hayvan koruma görevlilerinin kimlik kartları iptal edilecek ve kimlik kartları Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından imha edilecek.
Nüfusu 25 binden fazla olan belediyelere 31 Aralık 2028’e kadar bakımevi kurma ve iyileştirme süresi tanınırken, sahipsiz hayvanların toplanması ve bakımevlerine götürülmesi konusundaki görev ve sorumluluklar aksatılmayacak.
Toplantıda ayrıca, yerel yönetimler tarafından toplanan sahipsiz köpeklerin rehabilitasyon işlemlerinin tamamlanmış olsa bile bakımevi dışında bırakılmayacağı ve bu durumun tespiti halinde 71 bin 695 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
Ayrıca, sahipsiz hayvanların toplanması işlemlerine saldırı vakalarının yoğun olduğu bölgelerden başlanacağı ve bakımevlerinden sahiplenilebilecek hayvan sayısının belirli kriterlere göre sınırlandırılacağı ifade edildi.
Üretim ve satış yerlerinin denetimleri, belirli periyotlar halinde Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek ve gerekli durumlarda idari yaptırımlar uygulanacak.
Hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanlarının yeterliliği konusunda il hayvanları koruma kurulunca karar verilinceye kadar, yerel yönetimlerin mali kaynaklarının en az yüzde 50’sini bu alanlara harcaması gerekecek.
Son olarak, alınan kararlara uymayan kişi veya kurumlar hakkında ilgili mevzuatlar çerçevesinde idari işlem yapılacağı belirtildi.