Dünyanın yedinci en büyük otomotiv parçaları tedarikçisi olan Forvia, gelirlerinin büyük bir kısmını (yüzde 25) Çin satışlarından elde ediyor. Şirket, Çinli üreticilerle yeni anlaşmalar yaparak Türkiye’de bir tedarik fabrikası kurma kararı aldığını açıkladı. Forvia, bu yeni adımlarla Avrupa genelinde yerli üreticilerin azalan otomotiv talebini dengelemeyi hedefliyor.
Bernstein analisti Stephen Reitman, Forvia’nın Çin dışındaki BYD ile iş yapmasının, Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa’daki faaliyetlerini genişletmek için uluslararası tedarikçilerden faydalanmayacakları yönündeki endişeleri hafifletici bir durum olduğunu belirtti. Forvia’nın finans direktörü Olivier Durand ise, Çinli üreticilerle işbirliği fırsatlarının artmasının olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. Ayrıca, Forvia’nın BYD’nin Macaristan’da açacağı ilk Avrupa fabrikası için de anlaşma imzaladığı biliniyor.
Çinli elektrikli araç üretici BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, Türkiye’de yapılacak yatırımlar hakkında bir anlaşma temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla imzalandı. Anlaşmanın kapsamında, BYD’nin Manisa’da yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla, yıllık 150 bin araç üretim kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil fabrikası ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik bir Ar-Ge merkezi kurması planlanıyor. Tesiste, 2026 sonunda üretime geçilmesi hedeflenirken, 5 bin kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.
BYD, İstanbul ve Manisa’da çeşitli pozisyonlar için iş ilanları vermeye başladı. Manisa’da “işe alım uzmanı, İK yöneticisi, kıdemli danışman, iş sağlığı ve güvenliği mühendisi ve bordro uzmanı” gibi alanlarda pozisyonlar açıldı. İstanbul için ise “yedek parça stok kontrol uzmanı, mali kontrol uzmanı, satış sonrası değer zinciri sorumlusu, satış muhasebe uzmanı ve kıdemli İK uzmanı/İK yöneticisi” pozisyonları mevcut.
BYD’nin 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sanayisi için yeni ufuklar açarken, diğer markaları da Türkiye’deki yatırım fırsatlarına yönlendirmesi bekleniyor. Yerli üretimin artırılması için ithal benzinli ve hibrit otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanma kararı, Türk pazarını daha cazip hale getirmişken, bu durum Çinli markaların Türkiye’yi Avrupa pazarına açılan bir kapı olarak değerlendirmesine zemin hazırladı.
Chery gibi markalar, Türkiye’de yatırım konusunda önemli hazırlıklar yapıyor. Chery’nin Türkiye’deki fizibilite çalışmalarını titizlikle sürdürdüğü belirtilirken, Skywell ve MG gibi diğer markalar da benzer yatırımlarla ilgili görüşmelerde bulunuyor. Çinli DFSK’nın Türkiye operasyonları, markanın Avrupa’ya açılan kapısını güçlendiriyor. Ayrıca, dünyanın en büyük lityum pil üreticilerinden Ganfeng Lithium, Türkiye’de 500 milyon dolarlık yatırım yapmak üzere Yiğit Akü ile anlaşma imzaladı.