Deloitte, “Dijital Tüketici Trendleri 2024” raporunun bulgularını yayınladı. Türkiye’de yapılan ankete katılan 1002 kişinin verilerine dayanarak hazırlanan rapor, Türkiye’deki kullanıcıların yapay zekayı kişisel amaçlar için %72, eğitim amacıyla %51 ve iş yerinde verimliliği artırmak için %34 oranında kullandığını gösterdi.
İstanbul’da yapay zeka farkındalığı ve kullanım oranı diğer bölgelere kıyasla %77 ile en yüksek seviyede bulunuyor. Yaş ilerledikçe Türkiye’de yapay zeka kullanım oranının düştüğü tespit edilirken, en çok tercih edilen üretken yapay zeka modelleri ChatGPT, Gemini ve MyAI (Snapchat) olarak sıralandı.
Raporda, yapay zekayı sık kullanmayan katılımcıların performans, veri güvenliği ve kullanım zorluklarını gerekçe olarak gösterdiği belirtildi.
İş yerinde yapay zeka kullanımının yaygınlaştığı vurgulandı. Türkiye’de yapay zekayı iş amaçlı kullananların oranının %34 olduğu ve bu kişilerin %61’inin iş süreçlerinde yoğun şekilde yapay zeka araçlarından yararlandığı belirtildi.
Deloitte Türkiye Teknoloji ve Dönüşüm Hizmetleri Lideri Hakan Göl, raporda yapılan değerlendirmeye ilişkin, “Dijital dünyada yeni bir işbirliği alanı olarak öne çıkan yapay zeka, küresel çapta yeni bir dönemin kapısını aralıyor.” ifadesini kullandı. Göl ayrıca, “Yapay zekanın özellikle çalışanların iş süreçlerine entegrasyonu ve verimlilik katkısının önemli olduğunu söylemeliyiz. Çalışan katılımcıların yarısı şirketleri tarafından üretken yapay zeka kullanımının teşvik edildiğini belirtiyor ancak erişimin mümkün kılınması ve verimliliğin arttırılması için eğitimler sağlanması noktasında beklentiler de artıyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.