Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukları dijital dünyanın tehlikelerinden korumanın ve dijital okuryazarlığın yaygınlaştırılmasının ülkenin geleceği açısından kritik olduğunu belirtti.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenen Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı’na katılan Bakan Göktaş, teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde dijital risklere karşı tedbir almanın önemine vurgu yaptı. Göktaş, “Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor, ancak kişisel veri güvenliği, siber saldırılar ve dijital bağımlılık gibi tehditler de barındırıyor. Özellikle sosyal medya, stres, dikkat dağınıklığı ve üretkenlik kaybına yol açabilir, yanlış bilgilerle toplumda güven kaybına neden olabilir” dedi.
4,5 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM VERDİK
Bakanlık olarak toplumu dijital tehlikelere karşı korumak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Göktaş, Aile Eğitim Programı ile dijital okuryazarlığı artırmayı hedeflediklerini ve bu program sayesinde bugüne kadar 4,5 milyon vatandaşa ücretsiz eğitim verdiklerini söyledi. Ayrıca, bu yıl dijital ortamların aile yapısı üzerindeki etkisini incelemeye yönelik kapsamlı bir araştırma başlattıklarını da ekledi.
DİJİTAL BAĞIMLILIK ÜZERİNDE DURULAN BİR SORUN
Dijital bağımlılıkla mücadeleye büyük önem verdiklerini ifade eden Göktaş, özellikle çocukları dijital içeriklerin olumsuz etkilerinden korumak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. “Dijital bağımlılık sadece çocuklar değil, yetişkinler için de ciddi bir sorun haline geldi. Bağımlılıkla mücadeleyi toplumun her kesimiyle ele alıyoruz” diye konuştu. Ayrıca, bu kapsamda medya ve dijital ortamların çocuklar üzerindeki etkilerini inceleyip, çocukların olumsuz içeriklere maruz kalmalarını önlemeye yönelik adımlar attıklarını ifade etti.
DİJİTAL BAĞIMLILIK SADECE BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL
TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman da dijitalleşmenin küresel bir sorun olduğunu vurgulayarak, “Dijitalleşme sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın karşı karşıya olduğu büyük bir mesele. Yapay zeka ve dijital bağımlılık hem fırsatlar hem de tehditler barındırıyor, bu konuları daha fazla konuşmalıyız” dedi.