Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de ve dünyada önlenebilir ölümlerin en önemli sebeplerinden biri olan tütün kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere kanserler, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi birçok hastalığın sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor.
Bakanlığın 2023’te gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusta tütün ürünü kullanımı yüzde 34,8 olarak belirlendi.
Her yıl Türkiye’de yaklaşık 100 bin kişi, tütün ve tütün ürünlerine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele çalışmalarına ivme kazandırmak için “Dumansız Türkiye” vizyonunu belirledi. Bu vizyonla bireyleri tütün bağımlılığından kurtarmaya teşvik eden, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeye yönlendiren bir toplum oluşturma hedefleniyor.
“Dumansız Türkiye” vizyonuyla hazırlanan Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2024-2028 belgesi ile tütün ürünü kullanımını azaltmak ve buna bağlı sorunları ülke gündeminden kalıcı olarak çıkarmak için gençler başta olmak üzere toplumu korumak amacıyla çeşitli çalışmalar hayata geçirildi.
Türkiye’de tütün ürünlerinden kurtulmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla hizmet sunuluyor. Ülke genelinde 2009’da 62 sigara bırakma polikliniğiyle hizmet sunulurken bu yılın haziran ayı sonunda Türkiye genelinde 671 sigara bırakma polikliniği hizmet veriyor.
Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar, 2011’den itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen hastaların tedavisi için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bu yıl 72 bin 752 kişi ücretsiz olarak bu ilaçlardan faydalandı.
Tütün ürünü kullanımının toplum sağlığına, çevreye, ekonomiye ve sosyal yapıya zararlarını vurgulamak için 20 Mayıs-10 Temmuz arasında uygulanan “Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir” temasıyla 188 bin 760 kişiye ulaşıldı ve 168 bin 601 kişi sigara bırakma polikliniklerine yönlendirildi. Kampanya süresince sigara bırakma polikliniklerine yapılan başvuru sayısı geçen yıla göre yüzde 85 arttı.
Sağlık Bakanlığı, kamu kurumlarına yönelik “Yerinde Sigara Bırakma Danışmanlığı Hizmeti” sunmaya başladı. Bu hizmetin tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılması hedefleniyor. Ayrıca, sağlık kurumlarında sigara bırakma polikliniklerine başvuramayan hastalar için uzaktan sigara bırakma poliklinik hizmeti sunulmaktadır.