1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Acı ve stres kalbi kırıyor

Acı ve stres kalbi kırıyor

featured
service

Hayatın beklenmedik ve şaşırtıcı olayları sadece ruh sağlığını değil, fiziksel sağlığı da etkileyebilir. Sevilen birinin kaybı, ani bir ayrılık veya büyük bir travma yaşamak, tüm bu yoğun duyguların kalpte fiziksel bir zarara yol açabileceği bilinmektedir. Tıp literatüründe “Takotsubo Kardiyomiyopati” olarak adlandırılan ve halk arasında “kırık kalp sendromu” olarak bilinen bu durum, duygusal stresin kalp kası üzerinde ciddi etkilere neden olabileceğini göstermektedir.

Kırık kalp sendromu genellikle orta yaş ve üzeri kadınlarda daha sık görülür ve hayati riskler taşıyabilir. Ancak bu tablo nasıl gelişir, belirtileri nelerdir ve tedavi süreci nasıl ilerler? Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Anıl Şahin, konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Bir kişide kırık kalp sendromu genellikle ani göğüs ağrısı, nefes darlığı ve elektrokardiyografik anormallikler gibi kalp krizi belirtileriyle ortaya çıkar ve bu nedenle iki durum birbirinden ayırt edilemez.”

Bu durum, kalp krizinden farklı olarak kalbi besleyen damarlarda darlık olmadan meydana gelir. Doç. Dr. Şahin’e göre, ağır duygusal veya fiziksel stres sonrasında ortaya çıkar ve hormonal değişikliklerin kalp beslenmesinde bozulmaya yol açmasıyla gelişir.

Kırık kalp sendromunda kalp kasının kasılma işlevinde bozulma meydana gelir ve bu durum, kalbin şeklinde belirgin bir değişiklikle kendini gösterir. Doç. Dr. Şahin’e göre, “Takotsubo” adı Japon balıkçıların ahtapot yakalamak için kullandıkları aletin şekline benzemesinden gelmektedir.

Bu sendrom genellikle menopoz sonrası kadınları etkiler ve Doç. Dr. Şahin’e göre, “Tanının iyileşmesi, ekokardiyografi ve kalp MR tetkikinin kullanımıyla artık daha kolay ve hızlı bir şekilde konulabilmektedir.”

Kırık kalp sendromu genellikle destekleyici tedavi ile düzelebilse de bazı durumlarda ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Doç. Dr. Şahin, “Kalbin eski fonksiyonuna dönmesi zaman alabilir ve bazı hastalarda kalıcı kalp yetmezliği gelişebilir” uyarısında bulunuyor.

Doç. Dr. Şahin, özellikle kadın hastalara hitaben, “Duygusal veya fiziksel stres durumu olan kadınlarda ani göğüs ağrısının ayırıcı tanısında Takotsubo Sendromu önemli bir rol oynayabilir” diyor ve ekliyor: “Duygusal stres ile kalp fonksiyonu arasındaki bağlantıyı anlamak çok önemlidir.”

Acı ve stres kalbi kırıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!