Sağlık turizmi konusunda uzman olan Ünver, sağlık muhabirleriyle bir araya gelerek sağlık turizmi verileri ve yeni çalışmalara ilişkin bilgi paylaştı.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1,5 milyon sağlık turistinin Türkiye’yi tercih ettiğini belirten Ünver, çeşitli uluslararası araştırmalarda Türkiye’nin sağlık turizminde ilk 5 ülke arasında yer aldığını vurguladı.
Ünver, sağlık turizminin medikal turizm, termal turizm, engelli turizmi, yaşlılık turizmi ve sağlıklı yaşam gibi farklı alanları kapsadığını söyledi. Medikal turizmde dünya genelinde yaklaşık 100 milyar dolar, termal turizmde 98 milyar dolar, sağlıklı yaşam turizminde ise 1,2 trilyon dolar değer oluştuğunu belirtti.
“2024 yılında turizm geliri 60 milyar dolardı. Bir turistin ülkeye bıraktığı rakam da 1000 dolara yakındı. Sağlık turizmine baktığımızda 3 milyar dolar gelir var, 1,5 milyon turist var.” şeklinde konuşan Ünver, sağlık turizmiyle ilgili dezenformasyonların önlenmesi için özel bir ekibin USHAŞ bünyesinde kurulduğunu açıkladı.
Pandemi sürecinde Türkiye’nin sağlık alanında başarılı bir yönetim sergilediğini vurgulayan Ünver, 145 ülkeden hastaların Türkiye’yi organ nakli, göz ameliyatları, onkoloji, tüp bebek, obezite cerrahisi ve diş tedavileri gibi konularda tercih ettiğini belirtti. Türkiye’yi tercih eden sağlık turistleri başına gelirin 2 bin dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.
“HealthTürkiye platformu, kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi ve güvenilir hizmet sunumunun sağlanması amacıyla kuruldu. Platforma üyelik zorunlu hale getirildi ve kayıt dışı faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor.” diyen Ünver, Türkiye’ye gelenlerin sadece tedavi değil, estetik, sağlıklı yaşam ve turizm amaçlı da geldiğine dikkat çekti.
“26 Eylül’den itibaren HealthTürkiye’ye kayıt olmayan kurumlar sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyecek. Bu kurumlar kayıt dışı sayılacak ve yasal süreçler başlatılacak. Platforma dahil olan kurumlara destek verilecek ve dünya çapında tanıtılmaları sağlanacak.” şeklinde açıklamalarda bulunan Ünver, USHAŞ’ın uluslararası alanda garantörlük görevini yerine getirdiğini belirtti.
Ayrıca, Ünver’in aktardığına göre yakında devreye alınacak olan USHAŞ Plus adlı yeni bir portal, yerli ürünlerin yurt dışına tanıtım ve satışına katkı sağlayacak ve ilaç teminiyle ilgili dijital bir otomasyon sistemi kurulacak.