ABD’deki New York Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada, anıların sadece beyinde değil vücudun farklı bölgelerinde de saklandığı ortaya çıktı.
Araştırmada, bilim insanları beyin hücreleri arasında iletileri taşıyan “nörotransmitter” adı verilen kimyasallar gibi, sinir dokusu ve böbrekten alınan hücrelerin farklı kimyasal maddelere nasıl tepki verdiğini inceledi. Bu hücreler belli bir süre farklı kimyasal sinyallere maruz bırakılarak “anı depolayan genin” ne zaman aktif hale geldiği takip edildi.
Uzmanlar, örnek alınan böbrek ve sinir doku hücrelerini tepki verdiklerinde parlayan bir protein üretecek şekilde tasarladı. Bu sayede belirli süre çeşitli kimyasal sinyaller alan hücreler, beyin hücrelerinin anıları depolamak için yaptığı davranışı göstererek “anı depolayan geni” aktifleştirdi.
Araştırmanın başyazarı Nikolay Kukushkin, yaptığı açıklamada, “öğrenme ve anı depolama kabiliyetinin genellikle beyin ve beyin hücreleriyle ilişkilendirildiğini ancak bu çalışmanın vücuttaki diğer hücrelerin de aynısını yapabileceğini gösterdiğini” ifade etti. Kukushkin, araştırmanın hafızanın nasıl çalıştığını anlamak ve hafıza sorunlarını tedavi etmek için yeni fırsatlar sunduğunu kaydetti.
Araştırmanın sonuçları, “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.