Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kolorektal kanseri dünyada ve Türkiye’de yaygın görülen kanser türleri arasında yer alıyor.
Dünya çapında bir yıl içinde 1,9 milyon yeni kolorektal vakası ve 900 binden fazla bu kansere bağlı ölüm vakası tespit edildi.
Avrupa, Kuzey Amerika, Rusya, Avustralya, Yeni Zelanda’da hastalığın görülme sıklığı, Asya ve Afrika bölgelerine göre daha yüksek seyrediyor. Bu coğrafi farklılıkta beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler ve genetik yatkınlık önemli rol oynuyor.
“Vakaların yüzde 85’i 50 yaş ve üzerinde” olarak belirtiliyor. 40 yaş altındaki bireylerde kolorektal kanser nadir görülürken, 40-50 yaş aralığından itibaren vakalarda artış gözlemleniyor. Türkiye’de kalın bağırsak kanseri görülme sıklığı hem erkeklerde hem kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada bulunuyor.
Erken teşhis için tarama programları büyük önem taşıyor. Türkiye’de 50-70 yaş arasındaki bireylere 2 yılda bir ücretsiz tarama yapılıyor. Ayrıca bu yaş grubundaki kişilere 10 yılda bir kolonoskopi yapılması öneriliyor.
“Aşırı kilo, fiziksel aktivite eksikliği risk faktörleri arasında” yer alıyor. Kolorektal kanseri önlemek için sağlıklı kiloda olmak, kırmızı ve işlenmiş et tüketimini sınırlandırmak, taze sebze, meyve ve tam tahıl ürünleri tüketmek, posa içeriği yüksek besinlerin tüketimini artırmak, fiziksel aktivite yapmak, sigara ve alkol kullanmamak gibi adımlar atılması gerekiyor.