Yeşilay, 5 Mart 1920’de İstanbul’da, işgal güçlerinin alkol ve uyuşturucu maddelerin toplum üzerindeki olumsuz etkilerini engellemek amacıyla kuruldu. Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından “Hilal-i Ahdar” adıyla temelleri atılan dernek zamanla “Yeşilay” adını aldı. 1934 yılında Atatürk ve İnönü’nün öncülüğünde, Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü” kazandı.
Bugün Yeşilay, alkol, sigara, uyuşturucu, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi güncel tehditlerle mücadele ediyor. Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında düzenlenen Yeşilay Haftası ile toplumu bilinçlendirerek bağımlılıklarla mücadeledeki kararlılığını vurguluyor.
“Alo 115 YEDAM Danışma Hattı” ile Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), bağımlılıklarla mücadelede etkin bir rol üstleniyor. Türkiye’nin dört bir yanında ve KKTC’de 107 merkezi bulunan YEDAM’a 2015’ten bu yana bağımlılıkla mücadele edenler ücretsiz olarak ulaşabiliyor.
YEDAM’a başvuran kişilerin tedavi süreci, ihtiyaçlarına özel olarak planlanıyor. Uzmanlar, kişinin bağımlılık türünü ve seviyesini değerlendirdikten sonra psikolojik ve sosyal destek süreçlerini devreye sokuyor. YEDAM, kişilere bağımlılık yapıcı alışkanlıklara geri dönmemeleri için rehberlik ediyor ve destek olmaya devam ediyor.
YEDAM’a 12 yaş ve üzerinde olan alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı konusunda destek almak isteyenler başvurabiliyor. Ayrıca bağımlı olduğu düşünülen kişiyi bırakma ve arınma sürecine yönlendirmek isteyenler de YEDAM’dan bilgi ve destek alabiliyor.
YEDAM atölyelerinde resim, el sanatları, mutfak, spor, grafik tasarım ve bitki başlıkları altında kurslar düzenlenerek danışanların sosyal becerilerini geliştirmeleri ve yeni hobiler edinmeleri sağlanıyor.