Değişen beslenme alışkanlıkları, mide asidinin artmasına ve reflü semptomlarının şiddetlenmesine neden olabilir. Bu yüzden, Ramazan ayında reflü hastalarının dikkatli olmaları önemlidir. İftar ve sahur zamanlarında tercih edilen yiyecekler, beslenme alışkanlıkları ve doğru beslenme, reflü semptomlarının kontrol altına alınmasında kritik bir rol oynamaktadır.
Reflüsü olanlar iftar ve sahurda nasıl beslenmelidir? Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyen Ezelnur Kılıç, beslenme konusunda şunları söylüyor: “Ramazan ayında reflü hastalarının beslenmesine özellikle dikkat etmesi gerekir, çünkü uzun süre aç kalmak, iftarda hızlı ve ağır yemek yemek mide asidini artırarak reflü şikayetlerini kötüleştirebilir.”
Reflü hastaları nasıl beslenmeli? Diyetisyen Ezelnur Kılıç, iftardan sonra belirli aralıklarla az miktarda yemek yenmesini öneriyor. “Öncelikle iftarda çorba, iftariyelik gibi bir kısım oluşturup bunları tükettikten sonra 15-20 dakika beklenmeli. 15-20 dakika geçtikten sonra ana yemek ve yemeğin devamını sağlayıp ortalama 1 saatlik bir iftar yapılmalı. Sahurda da yemek yedikten sonra en az bir saat ayakta kalınmalı.”
Reflü hastalarına öneriler ise şu şekilde: İftar ve sahurda hafif yiyecekler tercih edilmeli, bol su içilmelidir. “Protein ve lif içeren yiyecekler tüketilmeli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı, gazlı içecekler ve asitli meyvelerden uzak durulmalı, süt ve süt ürünleri dikkatli tüketilmeli, bol su içilmeli, yavaş yenilmeli ve az porsiyon tüketilmeli.” Mide koruyucu ilaçların ise doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Diyetisyen Kılıç, ayrıca iftar ve sahurdan hemen sonra yatmanın reflü riskini artırdığını belirtiyor ve “İftardan ve sahurdan hemen sonra yatmayın, en az 2-3 saat dik pozisyonda kalmaya çalışın.” uyarısında bulunuyor.