Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu, “Akça Koca Bey Paneli” düzenledi. Panel, Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Oditoryumu’nda gerçekleştirildi. Kocaeli’nin fethindeki başrol olan, şehrin adının geldiği Akça Koca Bey konuşuldu ve anlatıldı. Moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Volkan Şenel’in yaptığı panele Prof. Dr. Haşim Şahin, Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ve Tarihçi-Yazar Koray Şerbetçi konuşmacı olarak katıldı. Panelde Akça Koca Bey’in hayatı ele alındı. Programa Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Mustafa Ersoy, Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Hasan Ayaz, esnaf oda başkanları, siyasi parti-STK temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı. Konuşmacılara plaket verilirken anı fotoğrafı çekildi.
Kocaeli’nin Fatihi
Kocaeli Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu Başkanı Şükrü Başaran, panelde yaptığı konuşmada Akça Koca Bey’i tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını ve bölgede Akça Koca Bey anıtının bulunduğu yerde cam teras yapmayı planladıklarını belirtti. Başaran, Akça Koca Bey’in Kocaeli’nin Fatihi olduğunu vurgulayarak, Manavlar olarak kültürlerini tanıtmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez ise konuşmasında Akça Koca Bey’i anmaya başlayacaklarını ve bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın liderliğinde çalışmalar yapacaklarını dile getirdi. Ölmez, Akça Koca Bey’in tarihteki önemine vurgu yaparak, manav kardeşlerinin dayanışma içinde olacağını belirtti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Hasan Ayaz, programda yaptığı konuşmada, manavların topluma neler verebileceğini duyurmanın önemine değindi. Ayaz, Akça Koca Bey’in manevi değerlerine ihtiyaç duyduklarını belirterek, bu tür programların önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Haşim Şahin ise konuşmasında, Osmanlı’nın kuruluşunda Akça Koca Bey’in rolüne ve bölgenin tarihine değindi. Şahin, Akça Koca Bey’in stratejik önemini vurgulayarak, tarihin toplumu bir arada tutmasının önemine dikkat çekti.
“Sembollerin ve tarihin kimliklerin yaşatılmasında önemli”
Koray Şerbetçi, Akça Koca Bey’in vefalı, gayretli ve sadakati yüksek biri olduğunu belirterek, sembollerin ve tarihin kimliklerin yaşatılmasında önemli olduğunu ifade etti. Şerbetçi, Akça Koca Bey’in Türkmen bir lider olduğunu vurgulayarak, tarihin ve sembollerin önemine değindi.
“Akça Koca Bey’in anıtının restore edilerek korunuyor”
Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ise anıtsal mimariye odaklanarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Akça Koca Bey anıtını yerinde görmek için talepte bulunduğunu ve anıtın tarihsel önemine değindi. Erdoğan, Akça Koca Bey’in anıtının restore edilerek korunduğunu belirtti.