Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), deprem tehlikesi taşıyan bölgelerde şehirlerin güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşası amacıyla “Deprem, Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı” gerçekleştirdi.
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin ev sahipliğini üstlendiği etkinlikte, Vali İlhami Aktaş, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dikkat çekerek, on binlerce masumun yaşamını yitirdiğini vurguladı. Aktaş, bu saldırıların, bir depremdeki kayıplar kadar büyük bir acıyı beraberinde getirdiğine işaret ederek, zulmün durdurulmasının aciliyetine değindi.
Aktaş, Türkiye’nin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, son dönemlerde iklim değişikliği sonucunda yangın, sel ve kuraklık gibi doğal felaketlerin meydana geldiğini söyledi. Kocaeli’yi afetlere karşı daha dirençli hale getirmek için akademik çalışmalara önem verdiklerini ifade etti.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, deprem ile ilgili yapılacak çalışmaların disiplinler arası bir yaklaşım gerektirdiğini belirterek, doğal afetlerin önlenemese de, alınacak önlemlerle etkilerinin azaltılabileceğine dikkat çekti.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Berna Abiş, deprem gibi afetlerin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarını güncelleyerek sürdürdüklerini, bu bağlamda özellikle kentsel dönüşüm projelerine öncelik verdiklerini ifade etti. Ayrıca, “Deprem Riski Altındaki Yapıların Belirlenmesi Projesi” ile kentin yapı stoğunu incelediklerini, 150 bin bağımsız birimin güçlendirilmesine ya da yeniden yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
TÜBA Asli Üyesi ve KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye’deki deprem bölgesi haritasının sürekli geliştiğini ve güncellenmiş deprem yönetmeliklerinin önemine vurgu yaptı. Şili’deki benzer yapılaşma örneğini değerlendirerek, Türkiye’de de yapıların güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, depremlerin şehir ve altyapılar üzerinde ciddi hasarlar yarattığını belirtirken, kentsel dönüşümün özellikle deprem bölgelerinde riskleri azaltmak ve sürdürülebilirliği artırmak için kritik önemde olduğunu vurguladı.
Aydın, “Şehirler büyüdükçe, kentsel dönüşüm iklim dostu ilkelerle uyumlu hale gelmelidir” diyerek, gelecekte akıllı şehirler inşa etmenin gerekliliğini belirtti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının finansman sorunları ve kamuoyu katılımı gibi zorluklarla karşılaşmasına rağmen, geçmiş depremlerden edinilen tecrübelerin gelecekte daha güvenli ve sürdürülebilir şehirler inşa etmekte önemli bir rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.
Çalıştayda, afet yönetimi ve sürdürülebilirlik konularında çeşitli uzmanların katılımıyla oturumlar düzenlenirken, elde edilen bilgiler kitap halinde yayımlanacak ve ilgili politika yapıcılarla paylaşılacak.