Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, ayakkabı ve çanta tamiri işini yapan ilk kadın olan Hülya Kurak, mesleğin cinsiyetle sınırlı olmadığını kanıtlıyor. Müşterilerine hizmet veren Kurak, tamir ettiği ayakkabılarla eski değerlerini geri kazanmalarını sağlıyor.
6 yıldır bu mesleği icra ediyor
Hülya Kurak, 52 yaşında ve 6 yıldır bu mesleği icra ediyor. Daha önce 12 yıl boyunca diş teknisyenliği yapan Kurak, mesleğe olan ilgisinden dolayı ayakkabı tamiri işine yönelmiş. Kurak, “Fazla para kazanma derdim yok. Başımda müdür derdim olmasın, istediğim saate işe gidip gelebileyim diye kendi dükkanımı açtım” şeklinde konuştu.
“Ben yaptığım işten çok memnunum”
Müşterilerinin bir kadın ustanın işini yapmasına şaşırdıklarını belirten Kurak, özellikle erkek müşterilerin başta şaşırdıklarını ancak sonrasında onu kabul ettiklerini ifade etti. Kurak, “Ben yaptığım işten çok memnunum” dedi.
Ayakkabı tamirciliğinin sadece erkek işi olmadığını vurgulayan Kurak, “Biz kadınların ayakta durmak ve kimseye muhtaç olmamak için yapamayacağı hiçbir iş yok” şeklinde konuştu.
Kurak, bu işi yaparken sevgi ve tutkuyla yapmanın önemine değinerek, “Bu işi severek yapmaları gerekiyor. Ayakkabıyı yaptığımda beğenmediysem tekrar yapıyorum. Günü doldurmak için bu iş yapılmaz, iş yürümez” şeklinde konuştu.
Saygı duyulması gereken bir işi yürütmeye çalışıyoruz”
Tamir işinin küçümsendiğinden yakınan Kurak, insanların tamiri küçümsememesi gerektiğini söyleyerek, “Biz eskiyi insanlara kazandırmaya, kullandırmaya çalışıyoruz. Aslında saygı duyulması gereken bir işi yürütmeye çalışıyoruz” dedi.
Fiyatlar konusunda da bilgi veren Kurak, taban değişiminin 650 TL, deri ayakkabı boyasının 350 TL, çizme boyasının 750 TL ve topuk arka kısmı tamirinin 250 TL olduğunu belirtti.