Kocaeli’deki hayvanseverler, 2 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe giren 7527 sayılı yasaya karşı tepkilerini dile getirdi. Kocaeli Adliyesi önünde bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, yasada yapılan değişikliklerin anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. Yasaya karşı çıkanlar, hükümetin hızla hayvanların yaşam haklarını ihlal eden bir yasa çıkardığını belirterek kamu yararını sağlamadığını ifade etti.
“Hayvanların Yaşam Hakkı Yok Sayıldı”
Ortak açıklamayı okuyan Kocaeli Hayvan Dostları Platformu’ndan Aylin Kaya Öner, “Bilindiği üzere konunun uzmanları ve Sivil Toplum Kuruluşları dinlenmeksizin, dinlenen bazı uzmanların ise görüşleri ve uyarıları dikkate alınmaksızın acele bir şekilde hayvanların yaşam hakkı ve özgürlüklerini, çevre hakkını ve Anayasa’nın birçok hükmünü ihlal eden bir kanun çıkarılmıştır. Çeşitli algı operasyonları ve nefret politikaları ile köpekler düşman ilan edilmiş ve yıllardır var olan birlikte yaşam kültürümüz yok sayılarak hayvanların hak ve özgürlüklerini ihlal eden katliam yasası yürürlüğe girmiştir” şeklinde konuştu.
“Anayasa’ya Aykırı Uygulamalar İçeriyor”
Öner, “7527 sayılı Kanunla getirilen değişiklikler Anayasanın 2. Maddesi ile güvence altına alınan hukuk devletinin temel unsurlarından belirlilik ilkesine; ayrıca suçta ve cezada kanunilik ve cezaların şahsiliği ilkelerine aykırıdır. Kanun, keyfi ve denetimi mümkün olmayan uygulamalara sebebiyet vermesi yönüyle Anayasa ile güvence altına alınan hukuki öngörülebilirlik kuralını da ihlal etmektedir. İnsanlara ölüm hakkı olarak tanınan ve rıza temeline dayanan ötanazi uygulamasının; rıza ve irade beyanı olmayan hayvanlar için söz konusu olamayacağını, hayvanların ölmek istemediğini belirtmekten ise utanç duyuyoruz” dedi.
“Belediyeler Hayvanları Nereye Koyacak?”
Açıklamaların ardından KOHAYDER Başkanı Semra Çelikkaya ise, “Yasadan önce belediyeler hayvanları alıp kısırlaştırıp yerine geri koyuyordu. Şimdi yasa diyor ki; al, kısırlaştır ama yerine koyma. Belediyelerde hayvanları koyacak yer yok. En büyük belediye Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kapasitesi 300 diğer belediyelerinin ise 50. Koyacak yerleri olmadığı için belediyelerde sıkışmış durumda. Belediyeler köpekleri nereye koyacak? Gebze’yi suç üstü yaptık, şimdi 2 belediye daha hayvanları öldürüyor. Onları da açıklayacağım” şeklinde konuştu.
“Popülasyon Artacak, Sorun Daha da Büyüyecek”
Çelikkaya, “Kocaeli’de her ilçede bakım evi yapıldı. 2023 yılından beri kısırlaştırılmamış köpek kalmamıştı. Kocaeli bu işe ciddi önem verdi ve başarı elde ettik. Bunun sonuçlarını 2 yıl sonra görecektik ve köpek popülasyonu azalacaktı. Bir sokak hayvanının yaşam süresi 3 yıldır zaten. Yüzdük yüzdük sonuna geldik yasa değiştirildi. Bu yasa popülasyonu yeniden artıracak. Buradan vatandaşlara da sesleniyorum; belediyeleri arayıp köpekleri toplamasını istemeyin yerleri yok” şeklinde konuştu.