Altına Olan İlgi Artıyor: Ons Altın Fiyatı Rekor Kırıyor
Altın, Küresel Jeopolitik Risklerle Değer Kazanıyor
Son yıllarda artan jeopolitik riskler, yatırımcıların altına ilgisini artırdı. Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve İsrail-İran gerilimi gibi olaylar, altının “güvenli liman” olarak görülmesine neden oldu.
Ons Altın Fiyatı Yükselişte
Bireysel yatırımcıların talebinin artmasının yanı sıra merkez bankalarının alımları da dolar bazında ons altın fiyatını yukarı çekti. ABD’de Donald Trump’ın ek tarifeler açıklaması ve Çin ile ABD arasındaki ticari gerilim de altına olan ilgiyi artırdı. Bu gelişmelerin ardından ons altın fiyatı 3,500 doların üzerine çıktı.
TÜİK tarafından yapılan incelemede, yatırım araçları arasında külçe altının diğerlerinden ayrışarak reel getiri sağladığı görüldü. Nisanda Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yüzde 31,17 reel getiri sağlarken, mevduat faizi yüzde 16,26 ve avro yüzde 0,90 reel getiri sağladı.
Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,91, dolar yüzde 3,80 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Yatırım araçlarının son 2 yıldaki performansına bakıldığında, külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda ardı ardına son 24 ayın tamamında reel getiri sağladı. Külçe altın, bu süreçte yıllık bazda reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.