Amerika’da İstihdam Artışı Fed’in Faiz İndirimini Etkiledi
ABD’de tarım dışı istihdamın nisanda 177 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve işsizlik oranının yüzde 4,2 seviyesinde sabit kalması, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimine yönelik beklentileri zayıflattı. Para piyasalarında temmuz ayı için faiz indirimi olasılığı artarken, haziran ihtimali zayıfladı.
Fed’in gelecek hafta faiz oranını sabit bırakması beklenirken, yatırımcıların odağı Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarına çevrildi.
Dünya Bankası: Küresel Emtia Fiyatlarında Düşüş Bekleniyor
Dünya Bankasının nisan ayı Emtia Piyasaları Görünüm Raporu’na göre, küresel emtia fiyatlarının 2025’te yüzde 12,4, 2026’da ise yüzde 4,8 düşmesi bekleniyor. Bu düşüşün, Kovid-19 sonrası dönemde ilk kez fiyatları 2015–2019 ortalamasının altına indireceği öngörülüyor.
Çin Etkisiyle Talep Zayıfladı
Baz metallerde, Çin’in ekonomik yavaşlaması, ticaret gerilimleri ve sektör bazlı özellikle otomotiv ve batarya teknolojilerindeki dönüşümler birçok raporda etkili rol oynarken, yatırımcıların gözü, yeni üretim kesintileri ve Çin’den gelebilecek destekleyici adımlara çevrildi.
Öte yandan, Dünya Bankası, baz metallerde Çin’in zayıflayan talebi ve ticaret gerilimleri nedeniyle 2025-2026 döneminde düşüş eğiliminin devam etmesini bekliyor.
Petrolde Arz Beklentisi
Petrol fiyatları değer kaybederken, dünyanın iki büyük tüketicisi arasındaki ticaret savaşının yol açtığı talep endişeleri ve artan arz fazlası beklentileri fiyatların düşmesinde etkili oldu.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülkenin üretim artışına devam edeceği beklentisi piyasalardaki arz fazlalığı endişelerini besliyor.
Elektrikli araçların yaygınlaşması, petrol talebini sınırlayan başlıca etken olarak öne çıkıyor. Bu gelişmeyle birlikte, bu hafta Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6,9 azalırken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı ise yüzde 17,1 değer kazandı.
ABD’nin tarım emtia fiyatları, küresel arz kesintileri ve yeniden canlanan ihracat gelişmeleriyle karışık bir seyir izledi. Haftalık ihracatın güçlü seyretmesiyle, mısırda Meksika, soya fasulyesinde Çin ve buğdayda Nijerya en büyük alıcılar oldu.
ABD merkezli kooperatif bankası CoBank’a göre, Meksika, ABD’nin tarım ihracatında Kanada’yı geride bırakabilir. Ancak ekonomik yavaşlama ve pesodaki değer kaybı, bu eğilimi sınırlıyor. Ayrıca, ABD’de yaşanan hava koşulları da tarımı olumsuz etkiliyor.
Dünya Bankası, 2025’e kadar gıda fiyatlarının yüzde 7 düşeceğini tahmin ederken, bu durumun kırılgan ülkelerdeki insani yardım çabalarına katkı sağlayabileceği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel tahıl stok tahminini düşürerek, gıda fiyatlarının yükseldiğini açıkladı.
Kakao fiyatları, Fildişi Sahili’nde görülen yoğun yağışlarla geriledi. Bu durum, üretimin beklentilerin üzerinde gelebileceğine işaret ederken, arzın artması fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.
Şeker fiyatları da düşerken, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler ve büyüme kaygıları talepteki zayıflamayı tetikledi. ABD’deki emtia borsasında şekerde yüzde 5 ve pamukta yüzde 2,3 düşüş yaşanırken, kahve fiyatları yükseldi. Kakaonun fiyatı ise yüzde 5,1 azalarak haftayı tamamladı.