1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD Borsalarının Durumuyla İlgili Son Gelişmeler – Piyasaların Dikkatini Çeken Haberler

ABD Borsalarının Durumuyla İlgili Son Gelişmeler – Piyasaların Dikkatini Çeken Haberler

featured
service

Trump’tan Çin ve Powell’e Yumuşak Söylemler

ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikası varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin’e yönelik söylemlerinin tonunu yumuşatması dikkati çekiyor.

Geçen hafta Powell ve Fed’e yönelik açıklamalarda bulunan Trump, önceki söylemlerinin aksine Powell’ın işine son vermeyi düşünmediğini dile getirdi. Öte yandan, Trump’ın, Çin ile tarifeler konusunda müzakerelerin sürdüğüne yönelik açıklamaları Pekin yönetimi tarafından yalanlansa da piyasalarda bu konuya ilişkin iyimser hava etkisini koruyor. Trump, son yaptığı açıklamada Çin ile görüştüklerini yineledi.

ABD ve Güney Kore Arasında Ticaret Görüşmeleri

Bu gelişmelerin yanı sıra, ABD yönetimi tarifeler sonrası diğer ülkelerle de müzakere süreçlerine devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore’nin “çok başarılı” ticaret görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirtti. İki ülkenin ticaret konusunda gelecek hafta gibi erken bir tarihte mutabakata varabileceği konuşuluyor.

Başkan Trump’ın uygulamaya koymaya çalıştığı sert tarifeleri hafifletmenin bir yolunu aradığını ifade eden Bessent, “Düşündüğümden daha hızlı hareket ediyor olabiliriz ve teknik terimler hakkında önümüzdeki haftadan itibaren konuşmaya başlayacağız.” dedi.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın net karı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 71 düşüş kaydetti. Analistler, Visa, Coca-Cola, Microsoft, Meta Platforms, Qualcomm, Apple, Amazon, Eli Lilly, Mastercard, McDonald’s, Exxon Mobil ve Chevron gibi şirketlerin finansal sonuçlarının takip edileceğini belirterek, hisse ve sektör bazlı hareketlerin görülebileceğini söyledi.

Yeni haftada, Dallas Fed imalat aktivite endeksi, JOLTS açık iş sayısı, New York Fed tüketici güven endeksi, büyüme, bekleyen konut satışları, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi, ADP özel sektör istihdamı, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ISM imalat sanayi PMI, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek.

Geçen hafta Avrupa’da, tarife müzakerelerine yönelik iyimserliklerin etkisiyle pozitif bir seyir izlenirken, Rusya-Ukrayna Savaşı’na yönelik haber akışı yakından takip ediliyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ukrayna’yı temsilen Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile Savunma Bakanı Rüstem Umerov’un katıldığı toplantıda tüm tarafların barışı sağlama kararlılığını güçlü şekilde desteklediğini belirtti.

ABD Başkanı Trump, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirdi. Trump, Rusya’nın Kiev’e yönelik saldırılarını eleştirerek, bölgedeki makroekonomik verilerin takip edildiği belirtildi. Avrupa Birliği’nin (AB) şubat ayına ait dış ticaret verilerine göre, AB’nin ihracatı ve ithalatı arttı, ancak imalat sanayi aktivitesinde zayıflık devam etti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Robert Holzmann, faiz indirimleri konusunda belirsizliklerin ortadan kalkana kadar beklenmesi gerektiğini vurguladı. Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya’da endeksler haftalık bazda yükseldi. Gelecek hafta, Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, Almanya’da büyüme, işsizlik oranı, enflasyon ve Avro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI ile enflasyon verileri takip edilecek.

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, ABD tarifelerinden kaynaklanan sıkıntıları hafifletmek için acil bir ekonomik paket kararlaştırdıklarını açıkladı. Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, tek taraflılığın ve korumacılığın zararlı olduğunu belirtti. Analistler, bölgedeki müzakere yanlısı mesajların risk iştahını artırdığını ve bazı ülkelerin tarife müzakerelerinden sonuç almaya çok yakın olduğunu söyledi. Geçen hağfta Güney Kore ve Japonya’da açıklanan ekonomik verilere göre, GSYH ve TÜFE verileri dikkat çekti. IMF’nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu da yayımlandı. Japonya Ekonomik Büyüme Tahmini Düşürüldü, Çin Ekonomisinde de Daralma Bekleniyor

Japonya’nın ekonomik büyüme tahmini, bu yıl için yüzde 1,1’den yüzde 0,6’ya, gelecek yıl için ise yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya düşürüldü. Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi de bu yıl için yüzde 4,6’dan 4’e, gelecek yıl için yüzde 4,5’ten 4’e çekildi.

Geçen hafta Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,53, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,81, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,74 ve Çin’de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,56 değer kazandı.

Önümüzdeki hafta Japonya’da sanayi üretimi, Çin’de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri, Japonya’da BoJ’un faiz kararı ve işsizlik oranı takip edilecek. İşçi Bayramı nedeniyle Çin, Hong Kong ve Güney Kore’de perşembe günü, Çin’de ise cuma günü piyasalar kapalı olacak.

Diğer yandan, Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,24 yükselerek 9.432,55 puandan tamamladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti. Ülkenin kısa vadeli kredi notu da “B” olarak teyit edildi. Türkiye’de bu yıl yüzde 2,7, 2026’da ise yüzde 2,9 büyüme öngörülüyor.

Dolar/TL ise haftalık bazda yüzde 1,1 yükselerek 38,4340 seviyesinden kapandı. Gelecek hafta Türkiye’de işsizlik oranı, ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi ve imalat sanayi PMI verileri takip edilecek. Borsa İstanbul ise 1 Mayıs’ta resmi tatil nedeniyle kapalı olacak.

ABD Borsalarının Durumuyla İlgili Son Gelişmeler – Piyasaların Dikkatini Çeken Haberler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!