Şimşek: Türkiye Ekonomisi İçin İyimseriz
Bakan Şimşek, G20, IMF ve Dünya Bankası Bahar toplantıları kapsamında ABD’ye gitti. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, uygulanan programa dair, “Program yolunda gidiyor.” dedi.
AA’nın haberine göre; Bakan Şimşek, makroekonomik istikrar ve reform programının fiyat istikrarını sağlamayı ve enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi hedeflediğini belirtti. Programın devam etmekte olduğunu vurguladı.
“Enflasyonun Merkez Bankasının Hedef Bandı İçinde Kalması Muhtemel”
Şimşek, küresel dalgalanmaların enflasyonu hem yukarı hem de aşağı çekebileceğini belirtti. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve sıkı finansal koşulların enflasyonu aşağı çekebileceğini söyledi. “Sonuç olarak, enflasyonun programın hedef bandı içinde kalması muhtemel.” dedi.
“Harcama Disiplini Sürdürülecek”
Bakan Şimşek, küresel ticaretteki belirsizliklerin büyümeyi ve dolayısıyla ihracatı olumsuz etkileyebileceğini ancak içeride sıkı finansal koşulların talebi baskılayarak ithalatı azaltabileceğini belirtti. Aynı zamanda petrol fiyatlarındaki düşüşle cari açığın hedefin altında kalabileceğini ifade etti.
Şimşek, yapısal dönüşümü hızlandırmak istediklerini belirterek, “Her zamanki gibi yapılacak çok iş var; hiçbir kriz boşa harcanmamalı.” dedi.
“Türkiye, Batı Yatırımlarını ve Siparişlerini Çekmek İçin İyi Bir Konumda Olacak”
Şimşek, Türkiye’nin büyümesinin iç talebe, yani yatırım ve tüketim üzerine olduğunu vurguladı. Ülke ticaretinin büyük ölçüde kurallara bağlı olduğunu söyleyerek, Avrupa Birliği ve çevre ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmalarının ihracatın büyük bir kısmını güvence altına aldığını ifade etti.
Şimşek, Türkiye’nin güçlü üretim kültürü ve kapasitesiyle Batı’dan yatırım ve sipariş çekmek açısından stratejik bir konumda olduğunu belirtti. Aynı zamanda Asya’dan Türkiye’ye bazı siparişlerin kaymasının mümkün olabileceğini dile getirdi.
“Uzun Vadeli Perspektifte Türkiye Hala Cazip Bir Ülke”
Şimşek, Türkiye’nin büyük bir ekonomi olduğunu ve son yıllarda birçok gelişmekte olan piyasa ülkesinden daha iyi performans gösterdiğini vurguladı. Altyapı yatırımlarına dikkat çekerek, Türkiye’nin yapay zekaya hazırlık açısından diğer gelişmekte olan ülkelerden önde olduğunu belirtti. Ayrıca güçlü bir beşeri sermayeye sahip olduklarını ifade etti.
Şimşek, Türkiye’nin 54 serbest ticaret anlaşmasıyla güçlü bağlantılara sahip olduğunu ve endişelerin anlaşılabilir olduğunu belirtti. “Dolayısıyla endişelerin olması anlaşılabilir.” açıklamasında bulundu.
Türkiye Hala Yatırımcılar İçin Cazip Bir Ülke
Türk haber editörü olarak deneyimli bir isim, Türkiye’nin hala yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu belirtti. “Ancak yine de uzun vadeli bir perspektiften bakacak olursak zaman zaman ortaya çıkan bazı sorunlara rağmen Türkiye’nin hala cazip bir ülke olduğunu söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.
Makroekonomik istikrar reform programındaki ilerlemelerden de bahseden editör, bu durumun yatırım ortamını iyileştirmeye yardımcı olacağını vurguladı.
Ayrıca, Dünya Bankası ile ilişkilere de değinen editör, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye olan taahhütlerini 3 yıl içinde 17 milyar dolardan 35 milyar dolara çıkardığını hatırlattı. Türkiye’nin öncelikleriyle Dünya Bankası’nın odağının mükemmel bir şekilde uyuştuğunu belirten editör, yeşil dönüşüm, verimlilik ve dijital altyapı gibi konulara işaret etti.
Dünya Bankası ile ilişkilerde teknik bilgi paylaşımının önemli olduğunu vurgulayan editör, “Dünya Bankası ile çok iyi ilişkilerimiz olduğunu söyleyebilirim” dedi.