ABD Başkanı Donald Trump, 185 Ülkeye Yönelik Gümrük Vergilerini Artırıyor
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Beyaz Saray’daki etkinlikte, 185 ülkeye yönelik karşılıklı tarifeler getiren kararnameyi imzaladı. Bu kararnameyle, ABD’nin birçok ticaret ortağından ithal edilen mallara yüzde 10 ile 50 arasında değişen tarifeler uygulanmaya başlandı.
“ABD, KARŞILIKLI GÜMRÜK VERGİLERİNİ ‘MÜZAKERELER’ İÇİN BİR GÜÇ OLARAK GÖRÜYOR”
Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan’ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağı duyuruldu. Trump yönetiminin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifelerinin başta Çin ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin ABD pazarındaki rekabet gücünü zayıflatması ve Türkiye için önemli bir fırsat alanı oluşturması öngörülüyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, dünya ekonomik düzeninin uzun bir aradan sonra tekrar korumacılığa, yüksek gümrük duvarlarına geri döndüğünü ifade etti. Avdagiç, ABD’nin, karşılıklı gümrük vergilerini “müzakereler” için bir güç olarak gördüğünü belirterek, “Türkiye, sadece 11 ülkeye uygulanan yüzde 10 temel tarife ile ağır Trump vergilerine dahil olmadı. Bu tarifelerden ABD’nin 185 ticaret ortağının nasıl etkileneceğini tam olarak anlamak için, ABD ile ülke ve ticari birliklerinin yapacakları müzakereleri ve Çin ile başlayan olası misillemeleri de izlemek gerekiyor” diye konuştu.
“AVRUPALI VE UZAK DOĞULU FİRMALAR YATIRIM İÇİN TÜRKİYE’YE GELMEYİ DÜŞÜNEBİLİR”
Tarife oranı Türkiye’den yüksek olan Avrupalı ve Uzak Doğulu firmaların yatırım için Türkiye’ye gelmeyi düşünebileceğini kaydeden Şekib Avdagiç, ek gümrük vergileri yüzünden ABD’nin Türkiye’den mal almayı tercih edebileceğini ve bunun da Türkiye’de üretim için Avrupa ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden doğrudan yatırımları artırabileceğini söyledi. ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergilerini duruma göre değişen bir araç olarak kullandığına dikkati çeken Avdagiç, “Sözgelimi 2018 yılında çelik ve alüminyumda Türkiye’ye karşı gümrük vergilerini iki katına çıkarması hala zihinlerimizde tazeliğini koruyor. Bu da temkinli iyimserliği elden bırakmamamız gerektiğini gösteriyor” dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da Donald Trump’ın 20 Ocak’ta ABD Başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte imzaladığı hemen hemen her kararnamenin dünyadaki hem siyasal hem de ekonomik dengeleri sarsmaya devam ettiğine dikkati çekti. Bahçıvan, ABD’nin yeni gümrük tarifelerine baktıklarında, özellikle endüstri ülkeleri içinde Türkiye’ye görece daha pozitif bir yaklaşım içinde olunduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin Rekabetçiliği Artıyor: İhracatçı Birlikler Fuar ve Organizasyon Sayılarını Artırmalı
Türkiye’nin rekabetçiliğinin arttığını belirten Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, “Özellikle ihracatçı birliklerin bu bölgede yapılacak fuar ve organizasyon sayılarını artırması gerekmektedir. Bu nedenle ülkemizin her sektörümüz için özel bir hazırlık içinde olmasında yarar var” dedi.
Aydın, ABD’deki satın alma gücünün diğer ülkeleri de ekonomik olarak etkilediğini belirterek, Türk markalarının bu bölgede mağazalarını artırmasının avantaj sağlayabileceğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’ye getirilen yüzde 10’luk ek verginin ülke ekonomisine avantaj sağlayabileceğini ifade etti.
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Gürkan Yıldırım ise ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata uygulanacak vergi oranlarının dünya piyasalarını etkilediğini belirtti. Yıldırım, Türkiye’nin bu durumu fırsata çevirerek ABD pazarına ihracatını artırabileceğini ve alternatif bir tedarikçi olarak öne çıkabileceğini belirtti.
Yıldırım, Türkiye’nin ABD ile yapacağı müzakerelerin vergi kararının etkisini azaltabileceğini ve ticaret dengesini yeniden düzenleyebileceğini söyledi. “Trump’ın vergi uyguladığı ülkelere yönelik pazarlık kapısını da açık bırakması, Türkiye için yeni fırsatlar doğurabilir” dedi. yer alan detaylar hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için bağlantıya tıklayabilirler.
Başlık: Türkiye’nin Yeni Teknoloji Merkezi İstanbul’da Açıldı
Türkiye’nin teknoloji alanındaki gelişimine katkı sağlamak amacıyla İstanbul’da yeni bir teknoloji merkezi açıldı. Merkezin açılışında konuşan yetkililer, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde önemli bir adım atıldığını belirtti.
Yerli ve yabancı yatırımcıların da katılım gösterdiği açılış töreninde konuşan bir yetkili, “Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyeli her geçen gün artmaktadır. Bu merkez, yerli ve yabancı girişimcilere destek sağlayacak ve Türkiye’yi uluslararası alanda daha da güçlü kılacaktır” şeklinde konuştu.
Merkezin, genç girişimcilerin teknoloji alanındaki fikirlerini hayata geçirmelerine olanak tanıyacak bir platform olacağı belirtildi. Ayrıca, merkezin Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü artırarak yenilikçi projelere destek olacağı vurgulandı.
Türkiye’nin yeni teknoloji merkezi, ülkenin dijital dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Bu merkezin, Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyelini daha da ortaya çıkaracağı ve ülkeyi uluslararası arenada daha rekabetçi hale getireceği belirtiliyor.